27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii din Galaţi: “Începând din acest an, toţi pacienţii au acces gratuit la tratamentul împotriva Hepatitei C!”
Medicii din Galaţi: “Începând din acest an, toţi pacienţii au acces gratuit la tratamentul împotriva Hepatitei C!”

Informaţii foarte importante pentru pacienţii cu Hepatita C s-au spus ieri, într-o emisiune de televiziune transmisă în direct, la care au participat doi medici reputaţi ai judeţului Galaţi, dr. Daniela Ungurianu, medic de familie, şi conf. dr. Dan Botezatu, medic primar, şeful Secţiei Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Galaţi.

În cadrul emisiunii, dr. Daniela Ungurianu a precizat: “În judeţul Galaţi, este o veritabilă epidemie de infectare cu virusul de tip C, dar din acest an, toţi pacienţii au acces la tratamentul care se administrează timp de trei luni cu o singură tabletă. Oamenii trebuie să ştie că Hepatita C se vindecă şi că programul OMS şi-a propus ca până în 2030 să fie eradicată complet. Din această primăvară, analiza pentru depistarea anticorpilor antivirus C este gratuită. Suntem într-o zonă endemică, Moldova situându-se, din păcate, pe primul loc la virus C. Simptomele vin târziu la Hepatita C, chiar şi dupa 10 ani. Hepatita C are semne pe care le întâlneşti în foarte multe alte boli, în special digestive. Hepatita C se poate lua accidental, chiar de către personalul medical, de către pacienţii care fac dializă, persoane care folosesc obiecte de igienă de la cineva infectat, sau de la stomatologia practicată în condiţii precare. Circuitul pacientului este următorul: acesta vine la medicul de familie, îl trimitem să facă minime investigaţii, iar în momentul in care pacientul este pozitiv, este trimis la gastroenterologie sau la boli infecţioase, unde se fac investigaţii mult mai complexe si se prescrie tratamentul.”

Conf. dr. Dan Botezatu: “Iniţial, tratamentul acesta revoluţionar a fost administrat celor cu pre-ciroză sau ciroză compensată. Începând din această toamnă, există permsiunea de a se administra tratamentul şi celor care au fibroză mică, de la F1 pana la F4, deci practic toţi pacienţii, fără discriminări, inclusiv de vârstă, au acces la acesta. Statisticile internaţionale dau ca rată de eliminare a virusului cam de 96-98 la suta. Noi am avut 100 la sută. Deci toţi pacienţii noştri au eliminat virusul si nu au avut aşa numita «recădere». Tratamentul este foarte eficace. Există un număr mare de pacienţi care au fost infectaţi înainte de ’89, în special din cauza transfuziilor şi pentru că atunci seringile nu erau de unică folosinţă.”


Articole înrudite