18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Meningita virală în Galaţi: în 6 luni, cazuri cât într-un an
Meningita virală în Galaţi: în 6 luni, cazuri cât într-un an
Ministerul Sănătăţii a început derularea, la nivel naţional, a unei campanii de informare privind prevenirea îmbolnăvirilor cu meningită virală. Asta după ce s-a analizat situaţia din Suceava, unde a fost o adevărată epidemie, şi s-a constatat că la nivelul întregii ţări sunt creşteri uşoare ale numărului de cazuri. „Analizând situaţia cazurilor de îmbolnăviri cu meningită virală din anii 2010, 2011 şi primele şase luni ale anului 2012, se constată o creştere a numărului acestor cazuri, mai ales în perioada 2011-2012. Astfel, dacă în anul 2010 am avut patru cazuri de bolnavi diagnosticaţi cu meningită virală, trei din rural şi unul din urban, în 2011 am avut 5 astfel de cazuri, toate din mediul rural, iar în primele şase luni ale acestui an deja am înregistrat un număr de patru cazuri, deci cam cât în tot anul 2011. Trei dintre bolnavii diagnosticaţi în 2012 erau din mediul rural şi unul din urban. Ca grupe de vârstă, îmbolnăvirile au apărut la categoriile de vârstă sub 2 ani, un caz, 15-19 ani, tot un caz, 20-26 ani şi la categoria de vârstă 64-65 de ani tot câte un caz”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Virusurile care transmit boala sunt în general de tipul enterovirusurilor, aşa că în multe cazuri transmiterea apare după consumul sau manipularea de alimente în condiţii lipsite de igienă. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, reaminteşte populaţiei măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor de meningită virală: „Pentru a preîntâmpina apariţia unor focare, medicii recomandă populaţiei să asculte sfatul specialiştilor şi să respecte regulile de igienă individuală, spălarea pe mâini înainte de a consuma alimente, după diverse activităţi, după folosirea toaletelor, spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum, evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate, în bazine, lacuri şi râuri cu o calitate a apei necorespunzătoare, consumul de apă numai din surse sigure, eventual fierberea apei, colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer, prezentarea la medic pentru simptome ca febră, cefalee, vărsături, diaree”.


Articole înrudite