Misiunea modulului naţional specializat în stingerea incendiilor de pădure cu mijloace terestre continuă în Republica Franceză, sub coordonarea autorităţilor locale.
"În cursul zilei de ieri, după şedinţa operativă derulată în cadrul unităţii de pompieri Perpignan NORD, autorităţile franceze au decis pre-poziţionarea modulului RO GFFF-V în proximitatea localităţii Palau-del-Vidre, o zonă cu risc ridicat de izbucnire a incendiilor.
Astfel, între orele 13:00 şi 20:00, echipajele române, împreună cu doi reprezentanţi ai pompierilor francezi, au fost dislocate într-un perimetru împădurit, în care s-a constatat un potenţial crescut de izbucnire a incendiilor. Din fericire, nu au fost înregistrate focare active, iar personalul nu a fost implicat în misiuni operative de stingere.
Pe parcursul aceleiaşi zile, salvatorii români au desfăşurat activităţi de mentenanţă a tehnicii de intervenţie şi de curăţare a echipamentelor individuale de protecţie utilizate în intervenţia din data de 2 iulie.
Pe lângă activităţile logistice, salvatorii români au participat la sesiuni de instruire dedicate procedurilor de echipare cu echipamentul individual de protecţie (PPE), esenţial pentru siguranţa intervenţiilor în zone împădurite expuse riscului de incendiu.
Totodată, în cadrul misiunii de pre-poziţionare, au fost executate antrenamente tactice pentru montarea şi manevrarea dispozitivelor de intervenţie destinate stingerii incendiilor de vegetaţie şi fond forestier, cu ajutorul echipamentelor din containerul specializat aflat în dotarea modulului.
Pentru consolidarea pregătirii operaţionale, echipajul RO-GFFF-V a simulat scenarii complexe care presupun asigurarea protecţiei personalului şi a tehnicii în situaţii critice, în care retragerea din faţa focului nu poate fi realizată în condiţii de siguranţă, din cauza unor factori precum vântul puternic, degajările masive de fum şi blocarea căilor de evacuare.
Pentru ziua de astăzi, 04 iulie, în Departamentul Pyrénées-Orientales, riscul apariţiei incendiilor de pădure este unul moderat, astfel că modulul naţional va fi dislocat în puncte strategice, pentru asigurarea unui răspuns rapid şi eficient în cazul producerii unui incendiu de pădure.
Reamintim faptul că misiunile desfăşurate se realizează sub directa coordonare a ofiţerului de legătură francez şi sunt destinate limitării propagării incendiului spre zonele locuite, precum şi menţinerii unei linii de protecţie între frontul incendiului şi zona neafectată", informează IGSU.
Amintim că de la ISU Galaţi s-au deplasat în Franţa un ofiţer şi un subofiţer: https://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/video-un-ofiter-si-un-subofiter-isu-galati-in-franta-pentru-stingerea-incendiilor-de-padure.html
Articole similare: Pompierii ISU Galaţi au început ”treaba” în Franţa: «Astăzi, riscul apariţiei incendiilor de pădure este unul ridicat!»