29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consiliul Local Galaţi se judecă în prezent cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) după ce l-a începutul acestui an structura amintită a decis să majoreze preţul la energia termică. Aleşii locali au cerut Curţii de Apel Galaţi să suspende într-o primă fază şi apoi să anuleze decizia 263/2013 pe motiv că a fost emisă pe lângă lege, în condiţiile în care documentul amintit trebuia emis până la finele lui 2012, dar a fost semnat abia în februarie 2013.
„Această modalitate de fixare a preţului pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte din centrala CET Galaţi în plin anotimp rece, când se furnizează agentul termic către populaţie, este una extrem de deficitară, având în vedere că toate calculele privind activitatea Calorgal au avut la bază preţul vechi al energiei termice, aşa încât modificarea intempestivă a acestui preţ afectează în mod hotărâtor activitatea Calorgal. Printr-un efect de domino, consecinţele nefaste ale stabilirii intempestive a preţurilor în cauză se răsfrâng şi asupra bugetului unităţii administrativ teritoriale”, au susţinut în instanţă reprezentanţii CL Galaţi.
„Întârzierea le-a adus profit”
Pretenţiile legislativului local au fost respinse de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, care susţine că, de fapt, luarea deciziei de majorare a preţului la energia termică i-a adus profit municipalităţii. „Dacă avem în vedere pretenţiile CL Galaţi, observăm că, pe de o parte se reclamă nelegalitatea actului contestat, în sensul că nu a fost emis cu 1 decembrie 2012, iar pe de altă parte se evidenţiează că aşa zisul prejudiciu se înregistrează cu fiecare factură emisă de către Electrocentrale către Calorgal începând de la 1 februarie 2013. Să înţelegem că aşa zisa cauză de nelegalitate îi profită Consiliului Local Galaţi, care ar fi trebuit să plătească tarife mărite cu 1 decembrie 2012 şi nu cu 1 februarie 2013, cum s-a întâmplat concret”, i-au ironizat în justiţie reprezentanţii ANRE. Ultimul cuvânt în această dispută îl va avea Curtea de Apel Bucureşti, deoarece acolo îşi are sediul ANRE, Curtea de Apel Galaţi declinându-şi competenţa la ultimul termen de judecată în favoarea instanţei similare din capitală.


Articole înrudite