17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Raport al Consiliului Naţional Bisericesc: De 9 ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora. În ţară, de două ori mai multe decese decât naşteri
Raport al Consiliului Naţional Bisericesc: De 9 ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora. În ţară, de două ori mai multe decese decât naşteri

În timp ce în diaspora românească numărul copiilor botezaţi a fost anul trecut mult mai mare comparativ cu numărul înmormântărilor – de circa nouă ori, în ţară am avut de aproape două ori mai multe decese decât naşteri.

Stiripesurse.ro a remarcat că raportul prezentat recent la şedinţa Consiliului Naţional Bisericesc consemnează de nouă ori mai multe botezuri decât înmormântări în diaspora. Clericii ortodocşi din diaspora au oficiat anul trecut 24.643 botezuri şi numai 2.734 înmormântări.

Situaţia se explică prin faptul că românii plecaţi sunt în floarea vârstei şi cu putere de muncă şi nu înregistrează acelaşi ritm de decese ca o populaţie îmbătrânită. În plus, nivelul de viaţă este mai bun decât în ţară, ceea ce îi stimulează să aibă copii.

Totuşi, este greu de spus cât de relevante sunt cifrele, deoarece mulţi români decedaţi în afara ţării aleg să fie înmormântaţi în pământul patriei, cum a fost cazul recent al Părintelui Sorin-Paul Grecu.

Între timp, datele Institutului Naţional de Statistică din 2021 arată că în România au fost de aproape două ori mai puţine naşteri decât decese. Astfel, numărul de nou-născuţi a fost anul trecut de 179.854, iar numărul de decese de 334.832.

Comentând cifrele din ţară, unde anul trecut s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al naşterilor din istoria măsurătorilor de populaţie, publicaţia online Edupedu.ro, specializată în problematica educaţiei, afirmă: „Aproape 1.000 de grupe de grădiniţă/şcoală a câte 23 de copii, atât înseamnă reducerea numărului de nou-născuţi în anul 2021, faţă de 2019”.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România, care se desfăşoară până în 17 iulie 2022, va arăta exact situaţia populaţiei din ţară. Biserica Ortodoxă Română sprijină demersul şi îndeamnă românii să participe. Pe baza datelor obţinute se vor putea elabora intervenţii sociale şi politici publice care să sprijine o redresare demografică.

Un exemplu de intervenţie socială este oferit de Pro Vita Iaşi, departamentul pro-viaţă al Arhiepiscopiei Iaşilor. Anul trecut, Telefonul Vieţii, linia gratuită de apel pentru femeile în criză de sarcină, a ajutat 35 de copii să se nască: cât o clasă / o grupă şi jumătate de elevi.

Dacă în doi ani am pierdut o mie de viitoare clase / grupe de elevi, poate că, pentru revenirea la nivelul din 2019, va fi nevoie, în următorii doi ani, de alte 999 de instituţii, iniţiative, intervenţii sau eforturi instituţionalizate care să sprijine femeile în criză de sarcină – şi la acelaşi nivel de profesionalism, informează basilica.ro.


Articole înrudite