03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scoase la muncă pentru venitul minim garantat
Scoase la muncă pentru venitul minim garantat

Țigăncile din cartierul palatelor, mândre că muncesc la curăţat şanţuri

Imagini inedite pe marginea drumului în comuna gălăţeană Iveşti, cunoscută a avea una dintre cele mai mari comunităţi de de rromi, adăpostită în „cartierul cu palate şi turneleţe”. Grupuri de ţigănci gătite cu bijuterii din aur şi flori în părul împletit, dar şi cu veste reflectorizante pe care scria „Primăria Iveşti”, făceau curăţenie pe uliţe, pliveau buruieni şi curăţau şanţurile. Sunt persoane care din acest an primesc venit minim garantat, dar ştiu că pentru asta trebuie să şi muncească.
„Să facem treabă, să lucrăm, să luăm bani, aşa e bine, muncim. Avem şi flori în păr. Aşa purtăm noi, ţigăncile. Ne place să fim frumoase“, spunea Mărioara Munteanu. Culmea este că femeiile sunt chiar mândre că acum au şi ele „o meserie” şi nu sunt deloc supărate că primarul le pune la muncă. Nu le deranjează că din cartierul cu palate cu turnuleţe sunt la munca de jos. Sunt mai multe femei, că bărbaţii au treaba lor.
„Noi ne mândrim cu serviciul nostru, că ne luăm banii să ne hrănim copiii. Noi muncim, nu mergem să înşelăm, ne place munca. Suntem mândre că muncim. Nu am mai dat la sapă, dar ne-am învăţat, nu e greu“, spunea o altă ţigancă. Localnicii sunt miraţi de hărnicia femeilor, dar şi plăcut surprinşi. Numai să ţină... spun ei.
Primarul din Iveşti spune că în acest an a crescut mult numărul rromilor care cer venit minim garantat dar pentru asta le-a spus clar că trebuie să muncească şi că orice chiul duce la suspendarea dosarului.
„Nu, nu au mai fost atâţia rromi la venitul minim garantat, dar nici nu aveam încotro, că au dreptul. Îndeplinesc condiţiile. I-am selectat şi i-am făcut să înţeleagă că trebuie să respecte condiţiile, şi cei care au dosar, aproximativ 120 de dosare numai de la rromii căldărari, cu fuste, îşi îndeplinesc îndatoririle. Dar dacă lipseşte o zi din cele şase, nouă, cât are de făcut, luna viitoare dosarul este suspendat. Sunt intransigent. Luna trecută am suspendat 16 dosare, doar şase de la ei“, spunea Cornel Hamza, primarul din Iveşti.
Culmea este că în cartierul rromilor, unde sunt şi case mai sărmane dar şi palate, unii rromi îi invidiază pe cei care muncesc pentru venitul minim garantat. Ar vrea şi ei, că sunt săraci, dar, cum au palat şi turnuleţe, nu se pot încadra.
„Păi şi eu aş vrea la muncă, să iau bani, că suntem săraci, dar cică nu se poate. Păi spune că avem turnuleţe. Ce mâncăm din turnuleţe?”, spunea o femeie.
Bulibaşa din Iveşti spune că e foarte bună ideea primarului de a lua în seamă şi cartierul rromilor la venitul minim garantat. Păcat că nu pot munci mai mulţi...
„Ce a facut primarul ăsta nu a facut nimeni. Până acum erau 2-3 la ajutor şi acum sunt 150, dar numai lume amărâtă, pe bogaţi nu are cum să îi ajute. Păi ei ar vrea să muncească, dar dacă nu permite legea că au casă cu două nivele...“, spunea Ferdinand Stănescu, bulibaşa din Iveşti.
În Iveşti sunt circa 2.000 de rromi, cei mai mulţi în cartierul palatelor cu turnuleţe, iar populaţia totală este de 10.200 persoane. 390 de localnici primesc venit minim garantat iar din aceştia 120 sunt rromi, majoritatea femei. Fiecare trebuie să facă între 3 şi 9 zile de muncă, în funcţie de numărul persoanelor din familie care primesc acest venit.


Articole înrudite