21 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Târg şi rugăciune! Sf. Ilie sărbătorit la Galaţi - FOTO
Târg şi rugăciune! Sf. Ilie sărbătorit la Galaţi - FOTO

Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră.

Zi de mare sărbătoare la biserica gălăţeană ocrotită de Sfântul Proroc Ilie

În fiecare an, biserica din cartierul gălăţean Micro 17, ocrotită de Sfântul Ilie, îmbracă în această zi haine de sărbătoare.
"Astăzi (n.r. - 20 iulie), în zi de hram, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a ajuns în mijlocului slujitorilor şi credincioşilor din această zonă a oraşului pentru a aduce binecuvântare şi bucurie duhovnicească prin sfinţirea picturii acestui frumos locaş de cult.
În cadrul slujbei de sfinţire, Arhipăstorul Dunării de Jos a stropit cu agheasmă şi a uns cu Sfântul şi Marele Mir pereţii pictaţi ai bisericii şi icoanele de pe catapeteasmă.
În continuare, ierarhul locului a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al din curtea bisericii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa multor credincioşi din parohie şi din împrejurimi.
La momentul chinonicului, un grup de tineri şi bunici din localitatea Vameş, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au susţinut un microconcert de pricesne şi cântece patriotice.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei, în care se relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum şi a explicat aspecte din viaţa Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul care ni-l arată pe acest mare sfânt al Bisericii ca model al adevăratei slujiri a lui Dumnezeu, prin rugăciune, dragoste, credinţă puternică şi multă râvnă.
Cu prilejul acestei sărbători, continuând o frumoasă tradiţie care a prins contur în urmă cu nouă ani, curtea bisericii parohiale s-a transformat într-o grădină a bucuriei, a tradiţiilor şi a culorilor, spre încântarea întregii comunităţi", transmite Pr. Rareş Bucur, Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Târgul de Sfântul Ilie! Expoziţie de vase tradiţionale şi obiecte populare

Ajuns la cea de-a 9-a ediţie, Târgul de Sfântul Ilie, organizat în curtea bisericii parohiale, a cuprins o expoziţie de vase tradiţionale şi obiecte populare, în cadrul căreia au fost amenajate diverse standuri de prezentare a modalităţilor de pictat icoane şi de realizat vase de lut, ţesături şi produse de panificaţie.
Expoziţia a fost realizată cu spijinul mănăstirilor Adam şi Lacu Sărat, a grupului de tineri şi vârstnici din localitatea Vameş, a elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 29 - Galaţi şi a unor artişti populari din zonă.
După slujbă, credincioşii prezenţi au fost miruiţi şi au primit iconiţe, iar copiii au fost invitaţi la tradiţionala agapă în noul Aşezământ educaţional şi social-filantropic al parohiei, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Scurt istoric: Pictura realizată de pictorul Ciprian Buzuloi, împreună cu echipa sa

Piatra de temelie pentru biserica gălăţeană cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost aşezată în data de 20 iulie 1991, de către Preasfinţitul Casian Gălăţeanul, în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Antim Nica.
În perioada 1991-1994 au fost executate lucrările de construcţie la această biserică prin grija şi implicarea preotului paroh Ilie Ştefan, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial şi jertfelnicii credincioşi ai noii parohii.
Pictura în tehnica ”fresco” a fost realizată de pictorul Ciprian Buzuloi, împreună cu echipa sa.
Continuarea lucrărilor, atât la interiorul cât şi la exteriorul sfântului locaş, s-au desfăşurat  în timpul slujirii la această biserică a preotului paroh Nelu Ioan Perţea şi a preotului coslujitor Marius Anton, potrivit sursei citate.

Galerie de imagini mai  jos!

Articole similare: "Tună şi trăsneşte dracii care fug din oameni!" Ce culoare nu e bine să porţi astăzi, de Sf. Ilie, şi ce se întâmplă dacă dormi


Articole înrudite