20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un proiect pentru vârsta a treia aplicat de generaţia tânără
Un proiect pentru vârsta a treia aplicat de generaţia tânără

Timp de doi ani, începând din aprilie 2014 şi până în primăvara anului 2016, persoanele vârstnice din Galaţi vor afla ce înseamnă să fii "Mereu Tânăr, Mereu Activ!", graţie unui proiect al societăţii civile implementat cu finanţare nerambursabilă din Fondul ONG. Fundaţia „Împreună” din Galaţi, în parteneriat cu Şcoala postliceală Christiana Galaţi şi Fundaţia Principesa Margareta a României, derulează proiectul care beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 199.723 de euro.
Prezentarea echipei de proiect, a scopului şi obiectivele acestui proiect a fost făcută oficial la sfârşitul săptămânii trecute şi a scos în evidenţă implicarea serioasă a mai multor reprezentanţi din societatea civilă gălăţeană în sprijinirea persoanelor în vârstă din Galaţi, cu un venit precar la bătrâneţe, pentru a nu se izola de societate atunci când au rămas singure şi neajutorate.
Potrivit declaraţiilor managerului de proiect Elena Daniela Strat, ”persoanele de vârsta a treia trăiesc adevărate drame datorită excluderii lor de la viaţa economică şi socială. Bătrânii au dificultăţi în menţinerea standardelor minime şi obişnuite de viaţă din cauza problemelor economice, determinând astfel apariţia unei sărăcii accentuate în rândul acestora. Ne-am propus, astfel, să ne implicăm în sprijinirea acestor oameni care au nevoie să ştie că nu sunt singuri".
De altfel, aşa cum a subliniat şi Ştefan Olaru, asistent în cadrul proiectului, "obiectivul general îşi propune tocmai acest lucru: îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice aflate în risc social din municipiul Galaţi, în vederea păstrării şi prelungirii independenţei lor şi pentru depăşirea dificultăţilor sociale şi economice caracteristice acestei categorii de populaţie".
Daniela Olaru, asistent psihosocial, ne-a făcut cunoscut că beneficiarii direcţi sunt 100 de vârstnici gălăţeni selectaţi pentru a primi îngrijiri la domiciliu: "Am identificat, prin anchete sociale, circa 100 de persoane în vârstă de până la 60 de ani, cu o pensie sub 700 de lei, cu o stare de sănătate precară, afectaţi de sărăcie, cu risc de izolare socială. Oameni singuri, cu un grup restrâns de contacte sau abandonaţi de familie şi lipsiţi de sprijinul comunităţii, greu deplasabili sau izolaţi la domiciliu. Lunar, 40 dintre aceste persoane vor primi ajutorul nostru direct, cum ar fi: servicii de consiliere din partea asistenţilor sociali şi a psihologului, vor fi îngrijiţi medical de către voluntarii de la Şcoala «Christiana», hainele şi lenjeria lor vor fi spălate periodic". Alţi 50 de bătrâni vor lua parte activ la acţiunile derulate de fundaţie în cadrul Clubului Seniorilor. Aceştia vor angrenaţi în diverse jocuri de societate, vor beneficia de un maseur şi de o sală de întreţinere şi recuperare fizico-medicală.
În proiect s-a implicat şi poeta Angela Baciu care a propus derularea unor activităţi ocupaţionale de stimulare a stării emoţionale a bătrânilor: "Propun terapia prin artă, în cadrul unor ateliere de stimulare a creativităţii prin muzică şi lucru manual, unde vârstnicii vor picta sau învăţa fotografie, scrierea literară sau teatru. Vom organiza, cu ocazia diverselor sărbători, expoziţii de pictură, fotografie şi chiar un târg handmade".


Articole înrudite