20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Universitatea Dunărea de Jos salvează sturionii din Dunăre
Universitatea Dunărea de Jos salvează sturionii din Dunăre

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi va lansa în Dunăre, în perioada 2-12 iunie, 95.000 de pui de sturioni din specia ameninţată critic nisetru. Puii de nisteru vor fi lansaţi în două locuri - Braţul Borcea (Km 39/Stelnica) şi Dunăre (Km 100/ Isaccea), în cadrul celei de-a două etape a proiectului „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea inferioară (2013 - 2015)”, finanţat prin Programul Operaţional de Pescuit. 

Lansarea puilor de nisetru reprezintă cea de-a doua etapă a unui proiect cu fonduri europene demarat în anul 2013 de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi pentru evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile ameninţate critic, instituţia urmând să redacteze o propunere de regulament privind salvarea acestor specii prin repopularea/popularea de susţinere a fluviilor din UE cu pui de sturioni. În prima etapă a proiectului pilot, demarat în 2013 de Universitatea Dunărea de Jos, au fost lansaţi în Dunăre 90.000 de pui de sturioni, din cele trei specii ameninţate critic, respectiv 70.000 de pui de morun, 10.000 de pui de păstrugă şi 10.000 de pui de nisetru. Aceştia sunt marcaţi cu cipuri CWT pentru o monitorizare eficientă. În 2014, experţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” implicaţi în proiect au efectuat două acţiuni de evaluare a supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni lansaţi anterior. 

Cea de-a treia etapă şi ultima, de evaluare, din cadrul proiectului va avea loc în luna iulie 2015. 

În condiţiile în care România este singura ţară unde aceste specii se mai regăsesc în mediul natural, Universitatea, folosind rezultatele obţinute în acest proiect pilot, va redacta o propunere de regulament privind salvarea acestor specii prin repopularea/popularea de susţinere a fluviilor din UE cu pui de sturioni. Propunerea va fi dezbătută, în luna septembrie 2015, cu specialişti ai Convenţiei privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Salbatică (CITES), ai Direcţiei Generale pentru Pescuit din cadrul Comisiei Europene şi ai Societăţii Mondiale pentru Conservarea Sturionilor, urmând ca, după validare, să devină regulament european.

Proiectul „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea inferioară (2013 - 2015)”, al cărui beneficiar este Universiatea Dunărea de Jos, are o valoare totală de 10.646.000 lei şi este finanţat integral prin Programul Operaţional de Pescuit. 

Totodată, în cadrul proiectului sunt implicaţi specialişti din ţările riverane Mării Negre - Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria şi Serbia. 


Articole înrudite