20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Universităţile din Galaţi devin platforme de legătură între UE şi China
Universităţile din Galaţi devin platforme de legătură între UE şi China

Dacă la capitolul relaţii de afaceri pe relaţia România - China, via Galaţi, lucrurile par ceva mai complicate şi investiţiile se lasă aşteptate, nu aceeaşi situaţie se întâmplă în domeniul cultural şi educaţional. În ambele Universităţi din Galaţi, atât în cea privată, "Danubius", cât şi în cea de stat, "Dunărea de Jos", mirajul chinezesc capătă amploare, dar şi consistenţă.
Ultima vizită oficială în Galaţi, de săptămâna trecută, la cel mai înalt nivel, a ambasadoarei Republicii Populare Chineze în România, Excelenţa Sa, doamna HUO Yuzhen, a readus în atenţia publică lucruri concrete care se fac în Galaţi. În domeniul educaţional dar şi cultural.
Universitatea "Dunărea de Jos" a iniţiat, anul trecut, un proiect educaţional ambiţios, pe un program sprijinit de UE pentru a dezvolta relaţiile cu China. Şi a înfiinţat un Masterat de Teatru Muzical, în cadrul Facultăţii de Arte, cu predare (şi) în limba chineză. Se pare, unic în ansamblul relaţiilor internaţionale ale Chinei cu alte ţări, după cum a apreciat ambasadoarea, programul de studiu este şi "primul Masterat internaţional de Teatru Muzical din România", potrivit datelor oficiale. Este realizat la nivel academic, în colaborare cu Academia Centrală de Dramă din Beijing, în cadrul unui consorţiu universitar regional şi transfrontalier, în care se regăsesc extensia universităţii gălăţene de la Cahul dar şi Universitatea de Artă din capitala Rep. Moldova, Chişinău, fiind şi "primul proiect de cooperare interuniversitară dintre România şi China, cu profesori invitaţi din Rusia, Germania şi Marea Britanie", conform documentelor de înfiinţare. Cei 18 studenţi masteranzi care învaţă în acest moment despre cultura şi arta dramatică chineză şi iau cursuri intensiv de limbă chineză de la o colegă chineză, înscrisă şi ea la studii teatrale în Galaţi (este lector al Centrului cultural Confucius Bucureşti), vor merge din toamnă să studieze câteva luni în China. Prilej cu care, reprezentantul R.P.China în România a fost invitat la Galaţi pentru a pune piatra de temelie într-un alt proiect pregătit şi propus de conducerea Universităţii "Dunărea de Jos": afilierea masteratului de Teatru Muzical la sistemul de studii din cadrul Academiei Centrale de Dramă din Beijing. Se ştie acum că, în cadrul întâlnirii, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Iulian Bârsan, i-a înaintat ambasadoarei propunerea ca, începând cu anul universitar 2016-2017, programul de master în limba chineză, în domeniul Teatru Muzical să se transforme într-un departament al Academiei Centrale de Dramă din China. „Astfel, studenţii din Europa care acum fac eforturi pentru a ajunge în China, să studieze, ar putea veni la Galaţi, unde să studieze cu profesori din China, iar la finalul studiilor, aceştia ar putea primi diplome cu ambele antete – al Universităţii «Dunărea de Jos» şi al Academiei din China”, după cum a spus rectorul Iulian Bârsan.
Oficialul chinez a reafirmat sprijinul pentru proiectul rectorului din Galaţi şi a declarat că relaţiile chineze cu gălăţenii se vor dezvolta în plan academic, probabil chiar din acest an, prin interesul manifestat pentru domenii precum artele, cultura, literatura, dar şi studiile economice sau cele din domeniul tehnic.
Întâmplător sau nu, China sărbătoreşte în acest an 60 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei de prietenie a poporului chinez cu străinătatea.

Universitatea „Danubius” va reprezenta România în relaţiile cu Asociaţia Universităţilor din Asia şi Pacific

Celălalt pol al sistemului universitar local, Universitatea "Danubius", a fost unicul reprezentant al învăţământului UE prezent, în perioada 25–31 mai, în China, la două evenimente ştiinţifice "de interes major pentru învăţământul superior proiectat pe fundalul educaţiei internaţionale": Cea de a patra Conferinţă internaţională "The Global Advancement of Universities and Colleges" (GAUC) - care a avut loc la Huanghe College of Science and Technology, şi Conferinţa internaţională a Universităţii SIAS, ambele instituţii gazdă fiind situate în provincia Henan, China. Anul trecut, chiar universitatea gălăţeană a găzduit Conferinţa internaţională The Global Advancement of Universities and Colleges (GAUC), eveniment care a adus în oraşul de la Dunăre un număr important de profesori, cercetători ştiinţifici, academicieni şi înalte oficialităţi din toate colţurile lumii.
Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Globală a Universităţilor şi Colegiilor (GAUC) a fost creată în urmă cu patru ani, de universităţi puternice din: Rusia (Voronezh State University), SUA (Arcadia University, Philladelphia), China (Xi’an University) şi România (Danubius University). Asociaţia promovează cooperarea internaţională şi colaborarea dintre universităţi şi colegii, excelenţa în educaţia şi cercetarea globală precum şi integrarea în comunitatea internaţională a studenţilor.
Şi tot cu ocazia deplasării în China, delegaţia Universităţii "Danubius" a participat şi la Conferinţa internaţională SIAS - AUAP (Asociaţia Universităţilor din Asia şi Pacific), eveniment găzduit de Universitatea internaţională SIAS, prima instituţie de învăţământ superior din China manageriată în stil american. Vizita aduce noi oportunităţi de colaborare cu alte universităţi din lume, în principal din perspectiva mobilităţilor cadrelor didactice şi ale studenţilor internaţionali.


Articole înrudite