15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ursoaica Bătrânica, transferată la rezervația din Zărnești
Ursoaica Bătrânica, transferată la rezervația din Zărnești

Venită la Galaţi, la Grădina Zoo, în 1986, ursoaica Bătrânica sau Băbuţa, cum i se spunea în ultimii ani deoarece deja avea venerabila vârstă de 34 de ani, a fost răsfăţata copiilor şi a îngrijitorilor. Anii au trecut şi ursoaica nu a fost primită de celelalte animale în noul amplasament din cadrul grădinii modernizate. În urmă cu câţiva ani, ea a fost lovită rău de câţiva masculi şi atunci s-a luat decizia mutării ei într-un ţarc betonat.

Bolnavă de artrită, ursoaica a impresionat membrii unei organizaţii de protecţia animalelor care a decis mutarea ei într-un spaţiu mult mai ofertant. „Mai departe sperăm să mai aibă ceva ani de trăit, noi o să îi oferim nişte condiţii mult mai bune decât cele pe care le-a avut aici. Va avea ţarcul ei, depinde cum se va înţelege cu ceilalţi urşi, deşi la problemele medicale pe care le are ne îndoim că va putea sta într-un ţarc cu mai mulţi urşi. La vârsta ei este greu de spus cât va mai trăi, este bătrână şi are probleme medicale, dar noi îi vom oferi toate condiţiile necesare să se simtă deja ca în paradis şi să trăiască o viaţă bună de acum încolo. Noi ne bucurăm enorm de mult că îi putem oferi măcar câţiva ani, sperăm noi, pe pământ, cu o piscină mare, printre copaci”, a spus Paula Ciotloş, vicepreşedinte ONG.

Îngrijoraţi de efectele negative ale unei tranchilizări, medicii şi îngrijitorii s-au chinuit aproximativ 3 ore pentru a atrage ursoaica în cuşca pentru transport. A fost în zadar, aşa că s-a recurs la metoda clasică de tranchilizare. Odată cu urcarea „bătrânei“ în mijlocul de transport, emoţiile şi-au spus cuvântul. Cei care au îngrijit-o au privit-o plecând cu lacrimi în ochi, dar cu gândul că îi va fi mai bine la Zărneşti. „Va fi foarte bine pentru ea, avem o zonă pentru cei mai bătrâni, o geriatrie pentru urşi. Va sta într-o zonă de carantină, o boxă, apoi o vom elibera într-un spaţiu de 600 de metri pătraţi, doar al ei. Tranchilizarea nu îi va cauza probleme, trebuie oricum şi verificată şi nu s-ar fi putut altfel”, a explicat Florin Ticuşan, manager rezervaţia Zărneşti.

Ursoaica a fost urcată în mijlocul de transport, dar nu înainte de a-i fi recoltate probe de sânge pentru analize. Acolo, pentru ultimii ei ani de viaţă, va avea îngrijire medicală într-o secţie specializată similară geriatriei umane.


Articole înrudite