22 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Celebrul călător, scriitor şi fotograf Liviu Stănescu, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
FOTO: Celebrul călător, scriitor şi fotograf Liviu Stănescu, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeele din România s-au deschis pentru un eveniment unic numit Noaptea Muzeelor, o tradiţie europeană care oferă gratuit vizite, spectacole, performance-uri, tururi ghidate, workshop-uri şi alte provocări interactive multiculturale.
La Galaţi, Muzeul de Artă Vizuală a fost onorat de un dublu eveniment, chiar în prezenţa autorului, o expoziţie de fotografie intitulată “Am fost la capătul lumii” şi lansarea cărţii cu titlu sinonim (în colaborare cu librăria Humanitas).
Domnul Liviu Stănescu, care a avut amabilitatea de fi alături de gălăţeni în Noaptea Muzeelor şi care a fost un “special star guest” al editurii Humanitas pentru publicarea cărţii sale, se poate bucura de un lung şir de epitete onorante ca explorator al lumii, aventurier, scriitor, fotograf, un om de cultura cotropit de neliniştea orizonturilor şi a cunoaşterii.
În biografia sa putem să-l întâlnim pe cel care şi-a început cariera cu aventurile artei culinare, în 1992 deschizând primul restaurant indian din România, iar în 1995 – primul club de muzică rock live din ţară. Au venit la rând un restaurant marocan şi apoi în 1998, cea mai mare terasă din Bucureşti care găzduia concerte de muzică live.
Liviu Stănescu, bucureştean get-beget, mărturisea într-un interviu că: “Sunt născut, făcut, trăit în şi pentru aventură. Aşa a fost croită viaţa mea de către cel mai bun croitor în viaţa fără de moarte!”. Şi el nu se mulţumeşte cu dorinţele ci în permanenţă înfăptuieşte construcţia căilor prin care pătrunde în misterul şi frumuseţea acestei lumi.
Mai presus de toate calităţile sale, Liviu Stănescu este un adevărat story-teller, un povestitor care prin fotografiile sale şi prin slovele dăruite ne conduc în aventura cunoaşterii, plătind adeseori scump curajul şi perseverenţa sa: pericole la tot pasul, efortul fizic, condiţii meteorologice excesive care ameninţau mortal, întâlnirea cu marele cutremur din Nepal, de 8,1 grade pe scara Richter, pe cel din India, de “doar” 7,4 grade, războiul civil din Kenia, infectarea cu febră tifoidă în Iran şi multe altele despre care Liviu povesteşte cu drag şi pe care le-a descries în cartea sa “Am fost la capătul lumii”. În acelaşi timp mărturiseşte: “Şi da, recunosc, am fost al naibii de mândru să înfig steagul României la Capătul Pământului, aici la Polul Sud!”.
Organizatorii expoziţiei au pregătit şi un moment interactiv în care vizitatorii au fost invitaţi să răspundă la întrebarea “Cu cine vreau să merg la capătul lumii?”, bileţelele cu răspunsuri fiind lipite pe peretele sălii de expoziţii a muzeului. Răspunsurile? Foarte diverse, de la “Vlăduţ” sau “vreau să merg cu fiica mea”, până la alegerea pisicii ca partener de călătorie, această ultimă alegere aparţinându-i unui băieţel.
Actorul Lică Dănilă a dat o replică poetică lui Liviu Stănescu, cu un moment de recitare, tema “cămăşii albe”, un izvor al purităţi şi năzuinţelor spre “înalt”.
Expoziţia a fost deschisă oficial de directorul muzeului, profesorul Gheorghe Miron, şi de curatorul expoziţiei, doamna Ada-Simona Biriş. Expoziţie rămâne deschisă până în 15 iunie.

Galerie de imagini, mai jos!

Articole similare:

Liviu Stănescu, vernisaj şi lansare de carte la Galaţi

Noaptea Muzeelor 2025, la Galaţi! Intrare liberă la muzeele din oraş - PROGRAM


Articole înrudite