Vineri, 18 iulie, la ora 18.00, Sala de spectacole a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi a găzduit o seară memorabilă dedicată poeziei şi neuroştiinţei, avându-l ca protagonist pe Bogdan O. Popescu, reputat medic neurolog, profesor universitar şi scriitor. Evenimentul, intitulat „RMN POETIC”, a fost organizat de Consiliul Judeţean Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, având-o ca amfitrion pe poeta Florina Zaharia, preşedinta filialei.
Întâlnirea a fost mai mult decât un recital liric, a fost o demonstraţie de conexiune profundă între ştiinţă şi artă, între creier şi inimă. Bogdan O. Popescu, recunoscut pentru calităţile sale de comunicator şi educator, a reuşit să creeze o punte între domeniile aparent opuse, dar adesea complementare – medicina şi literatura.
Despre poezie, creier şi divinitate
Într-un dialog viu cu publicul – scriitori, poeţi şi medici gălăţeni – dr. Popescu a răspuns la întrebări provocatoare. Dr. Nicolae Bacalbaşa l-a provocat pe tema modernităţii culturale şi a postmodernismului, în timp ce Alina Beatrice Cheşcă a deschis o discuţie despre creativitate şi aşa-numitul „loc al lui Dumnezeu” din creier. Poetul Gabriel Gherbăluţă a intervenit cu reflecţii şi întrebări despre poezie şi spiritualitate.
Au fost abordate subiecte esenţiale pentru lumea contemporană: efectele digitalizării excesive, rolul inteligenţei artificiale şi conceptualizarea biologică şi culturală a fricii. Bogan O. Popescu a atras atenţia asupra degradării percepţiei artistice în era informaţiei accelerate şi a pledat pentru recâştigarea profunzimii umane prin cultură.
„Da, RMN-ul poate fi uneori citit ca un poem”, a spus autorul. „Văd în structura cerebrală o poezie organică – forma ventriculilor, cavităţile ascunse, variaţiile anatomice – toate sunt pentru mine lirice. La fel şi un poem poate fi perceput ca un RMN – al unei stări, al unei percepţii trecătoare, dar recognoscibile.”
În cadrul serii, Bogdan O. Popescu a recitat două poeme din cea mai recentă carte a sa, aflată în curs de apariţie: „Cartea despărţirii”, ultimul volum din trilogia poetică a marilor teme, după „Cartea dragostei” şi „Cartea războiului”. Inspirată de „Cartea egipteană a morţilor”, noua lucrare explorează multiplele forme ale despărţirii, nu doar ca moarte, ci şi ca alienare afectivă, pierdere, egoism. Volumul este dedicat prietenului şi mentorului său literar, Mircea Cărtărescu, „cel care a mobilizat întreaga mea fiinţă spre literatură.”
Bogdan O. Popescu s-a născut pe 8 martie 1971, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila”, susţinând două doctorate: primul despre moartea neuronală (2000), iar al doilea despre boala Alzheimer, la prestigiosul Institut Karolinska din Stockholm (2004). Este medic neurolog la Spitalul Colentina, profesor universitar şi cercetător premiat de Academia Română cu distincţia „Victor Babeş”.
Pe plan literar, a debutat în 1987 în revista SLAST şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002. Printre volumele sale cele mai cunoscute se numără: Poemul de gardă, Pisica neagră, pisica moartă (alături de Traian T. Coşovei), Maşinăria de uitare, Aerobiciclete (Premiul ASB 2011), Cartea dragostei şi Cartea războiului.
Poetul a mărturisit că scrisul a început dintr-o iubire adolescentină, la 11 ani, şi că poezia este pentru el „o iubire care ajunge până la os” şi că „totul depinde de creierul nostru”.
Pe afişul întâlnirii au fost tipărite câteva citate memorabile ale invitatului:
„Totul depinde de creierul nostru”,
„Poezia se află în toate, nu doar în limbaj, ci şi în ştiinţă”,
„Fie că scrii literatură sau dezvolţi neuroştiinţele, tot despre creativitate este vorba.”
Doctorul a beneficiat cu o zi înainte şi de un tur simbolic pe „Insula cailor” – o zonă aparte de pe Dunăre, populată de cai sălbatici, unde autorul a reflectat poetic asupra libertăţii ca formă esenţială a vieţii.
Doamna Luminiţa Potârniche a mărturisit că a trăit o „seară de excepţie cu Bogdan O. Popescu. Poezie şi neurologie sau cum se naşte inspiraţia în creier şi se mută în inimă.” O întâlnire care a demonstrat că ştiinţa şi arta nu doar că pot coexista, ci pot vibra împreună în mintea şi inima unui om de excepţie.
Galerie de imagini, mai jos!
Fotografii: Adrian Zăinescu / USR Filiala Sud-Est