15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
14 state nu se conformează încă legislaţiei privind cuştile găinilor ouătoare
14 state nu se conformează încă legislaţiei privind cuştile găinilor ouătoare
Deşi 1 ianuarie 2012 a fost data limită stabilită de Uniunea Europeană, în urmă cu 12 ani, pentru schimbarea cuştilor găinilor ouătoare, mai mult de jumătate dintre statele membre nu au reuşit să se conformeze pe deplin - un eşec văzut drept o ilustrare a situaţiei actuale de confuzie în care se află Uniunea, observă miercuri agenţia Associated Press.
Comisia Europeană afirmă că 46 milioane de găini, dintr-un total de 330 milioane (cam 14%), sunt încă ţinute în baterii necorespunzătoare. Noile reglementări cer, printre alte măsuri, ca spaţiul alocat unei găini să crească de la 550 cm2 la cel puţin 750 cm2.
După cum remarcă AP, soarta umilelor găini ouătoare evidenţiază din nou cât de lent funcţionează procesul de unire a tuturor Celor 27 într-o cauză comună.
Mulţi fermieri care au făcut investiţii considerabile la timp sunt acum dezavantajaţi în competiţia cu cei aflaţi în întârziere. În această situaţie, este dificil de găsit vinovatul ultim. Unii acuză ritmul foarte lent al legislaţiei comunitare, ca şi controalele deficitare ale Uniunii. Alţii arată spre ceea ce consideră a fi reaua-credinţă a unor state. Chiar şi comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli, afirmă că această stare de confuzie subminează credibilitatea Uniunii Europene. Serviciul său a informat că 14 state membre, printre care Franţa, Italia, Polonia şi Spania, nu se conformează noilor reglementări. Situaţia a iritat în mod deosebit Marea Britanie, care are tradiţii puternice în ce priveşte drepturile animalelor, şi care exploatează orice mic derapaj din partea UE.
Executivul comunitar mai spune că va trimite inspectori şi va iniţia proceduri legale împotriva statelor recalcitrante, cât mai curând posibil. Însă şi acestea se pot dovedi îndelungate, timp în care statele membre vor fi lăsate să se descurce cum pot cu potenţiala concurenţă neloială. "Se poate merge până la Curtea Europeană de Justiţie", a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al CE, precizând că "se poate ajunge la sancţiuni".


Articole înrudite