29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agenţiile de rating - ce sunt şi care este rolul lor
Agenţiile de rating - ce sunt şi care este rolul lor
Agenţiile au un sistem propriu de evaluare, în trepte. AAA, care este ratingul maxim, permite ţărilor sau companiilor care îl deţin să se împrumute ieftin. Cu cât ratingul este mai mic, cu atât costurile de împrumut cresc.
Care sunt agenţiile de rating?
În lume există mai multe astfel de instituţii de evaluare, dar cele mai puternice şi ale căror calificative contează cel mai mult sunt cele trei agenţii americane, denumite şi “Big Three” (după modelul “Big Four", în cazul fimelor de consultanţă): Standard&Poor's, Moody's Investor Services şi Fitch Ratings. Fitch are birouri şi la Londra.
Ce fac agenţiile de rating?
De exemplu, înainte de a lua un credit de la bancă, aceasta te verifică pentru a vedea dacă eşti eligibil şi dacă vei putea rambursa banii şi dobânzile aferente. Cam acelaşi lucru fac agenţiile de rating cu companiile şi ţările care vor să ia împrumuturi. Dacă se ajunge la categoria “Junk”, investiţiile sunt considerate “înalt speculative”. În consecinţă, interesul investitorilor este foarte scăzut iar guvernelor le este interzis să cumpere titluri de stat din astfel de ţări.
De ce au atât de multă putere?
Investitorii din toată lumea se uită la ratingul acordat de agenţiile de evaluare financiară atunci când pariază pe pieţele financiare. Pentru guverne, agenţiile au o mare putere atunci când vor să vândă titluri de stat sau bonduri. Dacă o ţară are un rating bun, guvernele pot vinde titluri de stat la preţuri bune şi este important ca statul respectiv să-şi păstreze acelaşi rating pentru ca dobânzile să nu crească.
De exemplu, Moody’s a retrogradat Irlanda pe considerentul că este pe punctul de nu mai putea să facă rost de bani de pe pieţele externe, în condiţiile în care investitorii sunt foarte puţin interesaţi să cumpere bonduri de la guvernul irlandez. Nemaiputând să facă rost de bani, Irlanda riscă să intre în incapacitate de plată.
Cum sunt plătite agenţiile de rating?
În condiţiile în care agenţiile de rating au fost create pentru a le da investitorilor analize legate de posibilităţile financiare ale unor ţări sau companii, la început aceştia plăteau o sumă pentru a avea acces la respectivele date. În anii ’70, însă, agenţiile au început să ceară pentru analizele efectuate un procent din investiţia pe care îi sfătuiau pe afacerişti să o facă. Pentru a evita o inflaţie de agenţii de rating în piaţă, legislatorii americani au stabilit, în 1975, ca singurele agenţii la care să poată apela băncile şi brokerii pentru evaluare să fie cele trei enumerate mai sus.
Cât de "morale" sunt agenţiile de rating şi ce interese au?
Discuţiile despre independenta agenţiilor de evaluare sunt vechi, dar s-au accentuat în ultima perioadă, pe fondul crizei financiare pe care o traversează întreaga lume. Cele mai recente critici sunt cele ale administraţiei Obama, care a avut o replică dură la adresa S&P, după retrogradarea ratingului. Trezoreria a acuzat agenţia că a făcut calcule eronate, susţinând că estimările privind cheltuielile discreţionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari mai ridicate. Însă cele mai dure critici le-au primit agenţiile în ultimele săptămâni din zona Europei, în condiţiile în care ratingurile mai multor ţări au fost scăzute, ceea ce a dus la afundarea acestora în criză.
Moody's şi S&P, anchetate de procurorii italieni
Grecia, de exemplu, a primit un rating sub cel al Pakistanului, ceea ce a dus la agravarea crizei financiare şi la accelerarea discuţiilor pentru un nou pachet de salvare din partea UE. Irlanda şi Portugalia se află, de asemenea, în categoria “junk”, ceea ce face aproape imposibilă alimentarea guvernelor celor două ţări cu bani de pe pieţele internaţionale. Cel mai vehement critic al agenţiilor a fost Germania, care le-a acuzat că au contribuit la agravarea problemelor financiare din zona euro prin retrogradarea Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
Şi Comisia Europeană şi-a exprimat dezamăgirea în cazul retrogradării Portugaliei de către Moody's, afirmând că măsura subliniază "comportamentul îndoielnic" al agenţiilor de rating. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a arătat, la rândul său, că decizia contribuie la speculaţiile de pe piaţa datoriilor de stat din zona euro. "Decizia recentă a unei agenţii de rating nu furnizează mai multă claritate. Mai degrabă au reuşit să adauge un nou element speculativ situaţiei", a afirmat Barroso.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, în acest concext, că Uniunea Europeană ar trebui să-şi înfiinţeze propria agenţie de rating.


Articole înrudite