05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Angajaţii români, mai rentabili decât cei vest-europeni
Angajaţii români, mai rentabili decât cei vest-europeni
Rentabilitatea capitalului uman înregistrată în România în 2010 este mai mare decât cea raportată  de statele din Europa de Vest, arată studiul PwC Saratoga România 2011. Cu toate acestea, dacă ne raportăm doar la evoluţia sa în România, valoarea indicatorului a scăzut cu 12% în 2010, faţă de 2009.
Rentabilitatea capitalului uman este măsurată ca venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară (fie ea euro, dolar american sau leu), plătită de angajator sub formă de remuneraţie.
Studiul PwC Saratoga Romania 2011 prezintă date exhaustive referitoare la  indicatori ai capitalului uman, măsuraţi cu ajutorul datelor colectate de la 81 de companii participante din 5 industrii: telecomunicaţii şi tehnologie, produse industriale, industria farmaceutică, industria bunurilor de larg consum şi sectorul bancar.
Rentabilitatea capitalului uman din România în 2010 este mai mare decât cea înregistrată în Europa de Vest. Indicatorul măsurat în România se situează la 1.34, în timp ce în Europa de Vest atinge nivelul de 1.17 în 2010. Rentabilitatea capitalului uman din România anului 2010 se apropie de media Europei Centrale şi de Est (1.36). Cu toate acestea, rentabilitatea angajaţilor români a scăzut cu 12% în 2010, comparativ cu 2009, de la 1.53 la 1.34, relevă studiul PwC Saratoga România 2011.
„În actualul context economic, cele mai multe companii din România s-au confruntat cu o deteriorare a rezultatelor financiare. La aceasta s-a adăugat şi o uşoară majorare a costurilor cu forţa de muncă, pe măsură ce multe dintre companii au abandonat practicile de muncă neplătită sau de angajare cu normă redusă, care au fost utilizate pe scară largă în perioada de apogeu a crizei. Prin urmare, rentabilitatea medie a capitalului uman în România a scăzut în mod semnificativ în 2010. Acesta este un semn de îngrijorare cu privire la competitivitatea României, iar companiile locale ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea rezultatelor financiare şi a productivităţii muncii, pentru a menţine atractivitatea României ca destinaţie de investiţii în Europa Centrală şi de Est”, a declarat Peter de Ruiter, partener, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.
Costurile cu forţa de muncă raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 10% în 2010 relativ la 2009, de la 9.26% (în 2009), la 10.13% (în 2010). Totuşi, costurile cu forţa de muncă din România se menţin în continuare scăzute, în comparaţie cu cele raportate de statele vest-europene.
„După o cvasi-îngheţare a ratei de recrutări externe în 2009, companiile din România au început din nou să recruteze personal din afara organizaţiei pentru toate poziţiile, rata de recrutare externă dublându-se în 2010 faţă de 2009 (14.1% şi respectiv 6.7%). Aceasta este încă o dovadă că firmele autohtone au depăşit mentalitatea de supravieţuire din perioada crizei din 2009 şi au început să-şi refacă efectivele. Cu toate acestea, în condiţiile în care perioada tulbure din punct de vedere economic se pare că se va prelungi, este important pentru companiile locale să rămână suple şi agile şi să păstreze un control ferm asupra costurilor”, a explicat Peter de Ruiter.

Recrutări şi investiţii în training

Numărul de ore de training per angajat a ajuns la 25 în 2010, de aproape 2 ori mai mult decât în 2009. Valoarea indicatorului raportat de România surclasează nivelul înregistrat în Europa Centrală şi de Est. Investiţia în trainingul angajaţilor a contribuit semnificativ la creşterea angajamentului forţei de muncă, măsurat prin indicatori ca rata absenteismului şi rotaţia de personal.
Numărul de angajaţi din subordinea unui manager a urcat cu 38% în 2010, raportat la 2009. La acest trend ascendent se aliniază şi numărul de angajaţi alocaţi unui specialist din departamentul de resurse umane al companiilor.
Studiul mai relevă o optimizare cu 15% a costurilor departamentelor companiilor.


Articole înrudite