14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tinerii care intenţionează să se instaleze în mediul rural şi să-şi facă propria fermă vor putea primi, din noiembrie, o sumă de 40.000 de euro din fonduri europene. Suma este cu 60% mai mare decât în prezent, când aceştia primesc 25.000 de euro. De altfel, Comisia Europeană a anunţat, la începutul lunii august, că este de acord că tinerii fermieri să primească mai mult decât până acum. Sprijinul acordat în cadrul măsurii are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole, care produc, în principal, produse agricole vegetale şi animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor.
De aceşti bani pot beneficia fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (Unitatea de Dimensiune Economică - reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei; valoarea unei unităţi de dimensiune economică este de 1.200 de euro). De asemenea, exploataţia trebuie să fie situată pe teritoriul ţării şi să fie înregistrată în Registrul unic de identificare - APIA şi Registrul agricol.
Conform Ghidului Solicitantului, publicat pe APDRP, pot solicita sprijin nerambursabil prin Măsura 112 persoanele fizice, persoanele fizice înregistrate şi autorizate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/200. De asemenea, pot solita sprijin prin măsura 112 în mod individual şi independent, ca persoane fizice autorizate, ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale, ca asociat şi administrator unic al unei Societăţi cu răspundere limitată - SRL. Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 112, solicitantul sprijinului trebuie să se instaleaze pentru prima dată în exploataţia agricolă ca şi conducător (şef) al acesteia, să deţină sau se angajeaze să dobândească competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare şi să prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole. O condiţie esenţială este şi aceea să fie membru al unei familii de fermier şi să fi lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neapărat în ferma familiei) cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu.
În ceea ce priveşte studiile, tânărul solicitant poate fi absolvent de liceu cu sau fără examen de bacalaureat. Sunt eligibili solicitanţii (cu vârsta minimă de 18 ani) care au terminat 10 clase, cu profil agricol. Solicitanţii trebuie să facă dovadă studiilor cu diplome de absolvire a zece clase cu profil agricol, zootehnic, economic cu profil agricol şi veterinar.
Ce trebuie să conţină planul de afaceri
Planul de afaceri trebuie să cuprindă detalii privind:
- descrierea situaţiei iniţiale a exploataţiei agricole preluate, precum şi a etapelor şi obiectivelor stabilite în vederea dezvoltării acesteia;
- descrierea detaliată a investiţiilor, programelor de formare profesională, serviciilor şi a altor acţiuni în vederea dezvoltării activităţilor exploataţiilor agricole;
- elemente referitoare la mediu şi evaluarea principalelor riscuri;
- descrierea modului de utilizare a întregului sprijin financiar nerambursabil solicitat;
- demonstrarea viitoarei viabilitîţi economice a exploataţiei agricole: costuri, venituri şi cheltuielile realizate respectând standardele comunitare, în condiţii de piaţă şi concurenţă.
Cum primesc banii
Sprijinul de instalare va fi acordat în două tranşe de plată. Prima tranţă se va acorda la data aprobării de către APDRP a solicitării pentru acordarea sprijinului şi este de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare; a doua tranşă, de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda la îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri, obligatoriu conformitatea cu standardele comunitare.
Verificarea condiţiilor pentru acordarea celei de a doua tranşe nu va depăşi 36 luni de la data aprobării de către APDRP a deciziei pentru acordarea sprijinului. Până la cea de-a doua tranşă de plată beneficiarii trebuie să realizeze toate investiţiile pentru modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei, propuse în Planul de afaceri.
Cine nu beneficiază de sprijin
Nu se acordă sprijin persoanelor care nu au acte de proprietate sau contracte de arendă/concesionare încheiate în nume propriu, cu excepţia soţului sau soţiei. În acest ultim caz, un singur membru al familiei poate primi sprijin, chiar dacă ambii soţi îndeplinesc condiţiile prevăzute în măsură.
Tinerii fermieri trebuie să restituie întreaga suma primită dacă îşi încetează activitatea agricolă mai devreme de trei ani de la data depunerii solicitării de plată pentru cea de-a doua tranşă.


Articole înrudite