06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criza din România a mai bifat o bornă pe harta timpului: a împlinit trei ani la finele celui de-al treilea trimestru. Cu această ocazie, Econtext a realizat o radiografie a evoluţiei mai multor indicatori şi produse. Mai exact, arată cum au evoluat 15 indicatori şi produse de la începutul crizei (care a avut loc la finele trimestrului trei din 2008) şi până în trimestrul omolog din acest an. Se analizează cum au evoluat investiţiile străine directe, cursul de schimb, salariul mediu, numărul şomerilor, înmatriculările de maşini noi, gigacaloria, aurul, petrolul, benzina, chiriile, locuinţele, cartofii, laptele, carnea de porc şi preţul unei călătorii cu metroul.
Puţine plusuri
Din nefericire, bilanţul celor trei ani este mai mult decât tragic. Din cei 15 indicatori şi produse, doar cinci s-au îmbunătăţit: preţul cartofilor, chiriile şi preţul locuinţelor, înmatriculările auto şi salariul mediu. În privinţa locuinţelor, s-a luat ca exemplu un apartament de trei camere din Bucureşti. Chiria la un astfel de apartament a scăzut cu 50% (de la o chirie medie de 800 de euro pe lună în trimestrul trei din 2008, până la 400 de euro/lună în trimestrul trei din 2011). În plus, preţul de vânzare al unei astfel de locuinţe a scăzut de la 130.000 de euro, până la 70.000 de euro. La rândul lor, cartofii s-au ieftinit (de la 1,5 lei/kg în trimestrul trei din 2008, până la 1 leu/kg în trimestrul trei din 2011), înmatriculările auto au crescut uşor (cu 8%), iar salariul mediu a urcat cu 13%. Totuşi, ieftinirea cartofilor este conjuncturală, bazându-se pe un an agricol foarte bun, în timp ce avansul înmatriculărilor este destul de slab.
Multe minusuri
În schimb, celelalte 10 produse şi indicatori s-au înrăutăţit, iar multe într-o măsură foarte mare. De exemplu, aurul la bursele internaţionale s-a scumpit cu 96% (de la 884 dolari pe uncie în trimestrul trei din 2008, până la 1.735 dolari pe uncie în trimestrul trei din 2011). O altă înrăutăţire profundă a avut loc în cazul investiţiilor străine directe în România: (de la 2,35 miliarde de euro în trimestrul trei din 2008 până la 160 milioane de euro în trimestrul trei din 2011). De asemenea, călătoriile cu metroul au consemnat o scumpire la fel de drastică: 82% (preţul unei cartele cu două călătorii a fost majorat de la 2,2 lei până la 4 lei în perioada precizată).


Articole înrudite