19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Semnalele de alarmă legate de soarta metalurgiei româneşti, industrie care se confruntă cu probleme ca urmare a majorării preţului energiei electrice, au devenit vineri şi mai vizibile, după vizita la Bucureşti chiar a patronului ArcelorMittal, Lakshmi Mittal. Patronul Combinatului s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele ţării, Traian Băsescu, cărora le-a prezentat problemele cu care se confruntă fostul colos siderurgic precum şi principalele doleanţe legate de preţul energiei electrice. În urma întâlnirii avute cu patronul Combinatului, atât Guvernul României cât şi Preşedinţia au remis câte un comunicat de presă, în care nu se precizează foarte clar dacă cerinţele lui Mittal vor fi soluţionate favorabil.
Ce zice Guvernul
În comunicatul de presă remis de Guvernul României se arată că „primul ministru Victor Ponta s-a întâlnit vineri cu Lakshmi Mittal, preşedinte şi CEO al ArcelorMittal, cea mai mare companie la nivel mondial din industria oţelului. La întâlnire a participat şi Dan Nica, ministru pentru Societatea Informaţională şi deputat de Galaţi. Cu această ocazie, Lakshmi Mittal a prezentat evoluţiile privind industria oţelului şi preocupările grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii în Europa şi în mod particular în România. În contextul analizei privind activitatea grupului în Europa, au fost discutate unele propuneri privind creşterea eficienţei activităţii la ArcelorMittal Galati, între care soluţii de optimizare a costurilor de producţie. Preşedintele ArcelorMittal a exprimat speranţa că mediul investiţional din România îşi va păstra atractivitatea şi că vor putea fi identificate soluţii sustenabile, în mod special, în domeniul energiei. Primul ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului român pentru o activitate eficientă şi pe termen lung a grupului ArcelorMittal în România, precum şi interesul României de a consolida atributele sale competitive privind investiţiile străine, în particular în domeniul industriei siderurgice. În cadrul întâlnirii, primul-ministru a amintit de abordarea problematicii energiei cu prilejul reuniunii de săptămâna viitoare a Consiliului European, context în care vor fi abordate şi implicaţiile acestor politici asupra altor sectoare, în mod special industriile energo-intensive europene. Primul-ministru l-a asigurat pe preşedintele ArcelorMittal că va avea în atenţie şi în acest context problemele semnalate şi implicaţiile asupra competitivităţii, prezentate în cursul întâlnirii”.
Sprijinul, în limitele actualei legislaţii
Cel puţin acest lucru rezultă din comunicatul remis de Preşedinţia României, în care se arată că „preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a primit vineri, 17 mai, la Palatul Cotroceni, o delegaţie condusă de preşedintele ArcelorMittal, domnul Lakshmi Mittal. În cadrul întrevederii, preşedintele ArcelorMittal a vorbit despre contextul economic dificil din Uniunea Europeană şi problemele cu care se confruntă industria oţelului, menţionând problemele de competitivitate ale regiunii comparativ cu alte pieţe din lume. Preşedintele ArcelorMittal, domnul Lakshmi Mittal, l-a informat pe domnul preşedinte Traian Băsescu cu privire la dificultăţile pe care le întâmpină grupul ArcelorMittal în România, respectiv preţurile mari la energie, determinate, în principal, de schemele de susţinere a energiei regenerabile (certificatele verzi) şi de taxa de cogenerare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-a asigurat pe preşedintele ArcelorMittal, domnul Lakshmi Mittal, de întregul sprijin al autorităţilor române, în limitele legislaţiei naţionale şi europene existente”.
În condiţiile în care patronul Combinatului solicită modificarea actualei legislaţii, rămâne de văzut care va fi soarta demersurilor sale.
Plan de ajutorare a siderurgiei
Mai multe amănunte vizavi de problemele din siderurgie şi eventuala lor rezolvare au fost date în cadrul unei conferinţe de presă de către ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a afirmat că  o serie de ţări  producătoare de oţel, şi anume  România, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Polonia, au propus realizarea unui plan de acţiune privind sprijinirea industriei siderurgice. Potrivit hotnews.ro, care îl citează pe ministrul Vosganian, planul va fi prezentat statelor membre în luna iunie şi va viza măsuri precum reevaluarea costurilor cu energia, reducerea evaziunii fiscale, reglementări privind exporturile de fier, reconversia forţei  de muncă şi îngheţarea regimului fiscal. Întrebat dacă există pericolul ca ArcelorMittal să renunţe la activitatea din Romania, Vosganian a spus, conform hotnews.ro, că nu are semnale în acest sens, însă problema se pune la nivel european.
„Discuţia cu ArcelorMittal este în plan european, în privinţa pericolului de a părăsi Europa. Acesta este şi motivul pentru care facem acest plan de acţiune. Acest plan de acţiune este pentru a rămâne în Europa. Planul de acţiune se află la nivel de document de lucru. Va fi prezentat miniştrilor de industrie din UE în luna iunie, după care va fi supus dezbaterii Comisiei Europene. Măsurile de stimulare a industriei siderurgice necesită în plan european un consens. Sunt soluţii pe care România nu le poate lua singură, precum regimul vamal, măsurile fiscale. Am propus, ca ţări producătoare, îngheţarea regimului fiscal, adică asumarea tuturor statelor că nu vor lua măsuri fiscale care să conducă la creşterea impozitării industriei siderurgice. Vom face o structură a costurilor în UE şi vom evalua costurile în ţările terţe, corelate cu cheltuielile de mediu şi pentru energia regenerabilă. Când exportăm în ţări terţe fierul vechi, trebuie să recuperăm costurile pe care le-am încorporat în aceste produse. Este normal ca ţara care exportă fier vechi să îşi recupereze costurile încorporate", a precizat ministrul Economiei.
„Sunt ţările scandinave şi anglosaxone care nu doresc modificarea ajutorului de stat. Altele, cum este şi România, doresc o flexibilitate a legislaţiei", a mai spus Vosganian, citat de hotnews.ro.


Articole înrudite