29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acestea au fost enumerate de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o vineri la Galaţi cu oamenii de afaceri gălăţeni dar şi cu întreprinzători din întreaga ţară care au fost prezenţi la seminarul desfăşurat cu ocazia Zilei Întreprinzătorului. Aşa cum v-am informat zilele trecute, patronatul IMM-urilor din Galaţi, în frunte cu preşedintele Marian Filimon, a organizat joi, vineri şi sâmbătă o serie de acţiuni care au marcat 2 evenimente, şi anume Ziua Întreprinzătorului precum şi împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea acestei organizaţii patronale. În cadrul seminarului organizat vineri la Grădina Botanică, ministrul Maria Grapini a spus că mediul de afaceri se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi birocraţia, accesul dificil la obţinerea unui împrumut, existenţa eviziunii, corupţia din instituţiile statului.
„Economia nefiscalizată distorsionează piaţa în defavoarea agenţilor economici corecţi. Pentru a opri  acest fenomen, se doreşte modificarea Legii funcţionarului public, în vederea responsabilizării funcţionarilor în relaţia cu agenţii economici, urmând să fie luate şi o serie de măsuri de ordin fiscal care în ultimă instanţă să asigure o etică a mediului de afaceri”, a declarat Maria Grapini.
Legat de credite, unul dintre proiectele aflate pe masa ministrului Grapini vizează transformarea CEC în bancă de investiţii pentru IMM-uri. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Niculescu, a afirmat că patronatele au prezentat Guvernului o serie  de propuneri privind reducerea parafiscalizării, simplificarea procedurilor administrative, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, relansarea procesului investiţional.
„Singurii care creează locuri de muncă într-o ţară, cu excepţia investitorilor străini, sunt întreprinzătorii.  Cea mai importantă problemă din punct de vedere social o reprezintă locurile de muncă. Cine creează locuri de muncă? Nu vreau să supăr pe nimeni, dar nu creează locuri de muncă nici profesorii, nici cei care lucrează în administraţie, nici medicii, nici militarii şi nici poliţiştii. Locurile de muncă le creează întreprinzătorii. O ţară care are întreprinzători mulţi şi buni este o ţară foarte puternic dezvoltată”, a spus profesorul  Ovidiu Nicolescu.
La seminarul de afaceri organizat de filiala locală a IMM-urilor, condusă de Marian Filimon, au participat peste 200 de oameni de afaceri din întreaga ţară şi reprezentanţi ai autorităţilor publice. Pe agenda manifestării s-au aflat, de asemenea, lansarea cărţii „Industriaşi şi comercianţi gălăţeni, harnici şi de temut. Mărci de fabrică” - autori Tudose Tatu şi Adrian Pohrib. Manifestările care au avut loc vineri s-au încheiat la Teatrul Muzical „Nae Leonard” cu o gală specială, în care au fost acordate premii, după care au urmat o prezentare de modă cuprinzând creaţiile dui David Sava şi un spectacol extraordinar susţinut de maestrul Tudor Gheorghe împreună cu orchestra Teatrului Muzical.


Articole înrudite