15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 1.471 lei, în iulie 2011
Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 1.471 lei, în iulie 2011
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.471 lei, în iulie, în scădere faţă de luna anterioară cu 1 leu (-0,1%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Pe de altă parte, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.027 lei, în iulie, în creştere cu 1 leu faţă de luna iunie.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3.781 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (877 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,0%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2011.
Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2011 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii) - plus 25,3%, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare si transmitere de programe), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte - între 5% şi 8%, în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă - între 3% şi 5%.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat în telecomunicaţii - minus 11,4%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) - între 6% şi 9%, în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea băuturilor - între 3% şi 5%.
Creşteri uşoare s-au înregistrat în sectorul bugetar
În sectorul bugetar au fost uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie în administraţia publică (0,5%) ca urmare a plăţii sumelor din alte fonduri în unele unităţi ori a decontărilor în avans a concediilor de odihnă. Câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,6%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic ori a încheierii contractelor personalului suplinitor, sănătate şi asistenţă socială (-0,4%) ca urmare a dificultăţilor financiare cu care se confruntă unele unităţi, în special din domeniul asistenţei sociale.
Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,6 % în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,6% în învăţământ, respectiv cu 10,6% în administraţia publică.
Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 17% în administraţia publică, cu 13,6% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 8,7% în învăţământ.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,6%.
Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură, cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).
Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.


Articole înrudite