08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Percepţia investitorilor despre Europa s-a mai îmbunătăţit, iar indicatorii economici de pe continent surprind aşteptările analiştilor de peste graniţe. Să fie acesta sfârşitul panicii? Business Insider a discutat cu 5 economişti de top din domeniul serviciilor financiare, întrebându-i dacă s-a terminat criza din zona euro şi care este viitorul continentului, din punct de vedere economic.

Confuzia este cel mai mare risc

"În Europa, confuzia este cel mai mare risc. Nu de ruperea zonei euro trebuie să ne temem în 2012. Dar gestionarea din ce în ce mai proastă a situaţiei de criză, care nu va mai reuşi să satisfacă investitorii, va împinge evenimentele dincolo de puterea de control a politicienilor. Incertitudinea şi volatilitatea din 2011 au fost numai începutul", a spus Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia.

Criza din zona euro nu poate decât să continue

"Cumpărarea de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană a amânat probabil o criză bancară, care părea iminentă la sfârşitul lui 2011. Dar criza din zona euro poate să continue pentru că factorii de decizie politică nu au rezolvat, încă, problemele care stau la baza crizei - dezechilibrele actuale şi viitoare din zona euro (şi cine plăteşte pentru acestea). Doar transferurile de natură fiscală pot menţine zona euro unită, dar se poate vedea că nu există nicio dorinţă politică din acest punct de vedere. Din contră, ne lovim de austeritate extremă, care provoacă şi mai multe probleme. La un moment dat - probabil destul de curând, Grecia va părăsi zona euro, lucru ce se va propaga şi va distruge de tot regiunea", a declarat Dario Perkins, director al departamentului de Economie Globală de la Lombard Street Research.

Va fi nevoie de mulţi ani de consolidare fiscală continuă şi de reforme structurale dureroase

“S-a sfârşit criza din zona euro? În mod sigur nu şi nu suntem capabili să spunem cu siguranţă câte luni sau câţi ani va mai dura. Dar credem că, în final, zona euro va deveni şi mai puternică, păstrându-şi unitatea. Riscul imediat este atribuit Greciei şi restructurării datoriei acesteia, datorie care, dacă va fi gestionată prost, poate crea un precedent şi ar duce chiar la fragmentarea uniunii monetare.
În cazul în care această etapă va fi trecută cu succes, prioritatea factorilor de decizie va fi readucerea Spaniei şi Italiei la randamentele anterioare, o condiţie obligatorie pentru restabilirea solvabilităţii acestor ţări. Eşecul ar crea incapacitatea acestor guverne de a se autofinanţa şi ar conduce la prejudicierea sectorului bancar şi la îngroparea Europei într-o recesiune şi mai profundă”, a explicat Peter Westaway, economistul şef pentru Europa al Vanguard Asset Management.

Este greşit să credem că nu vor mai fi previziuni negative

“Criza din zona euro cu siguranţă nu s-a terminat. Banca Centrală Europeană a parcurs un drum lung pentru a atenua cele mai mari temeri legate de lichiditate, dar chiar şi aşa este greşit să credem că nu vor mai fi previziuni negative. Zona euro este un proiect care s-a întins pe decenii, care a trecut prin perioade dificile şi perioade de negociere. Acesta este doar ultimul eveniment marcant, nu neapărat şi cel mai grav”, a explicat Dan Greenhaus, director executiv şi şef al departamentului de Strategie Globală al BTIG.

Ce a fost mai rău a trecut, dar nu şi riscurile aferente

“Criza din zona euro, în mare, a luat sfârşit, dar acest lucru nu înseamnă că au dispărut şi riscurile. Sistemul bancar va continua să se menţină doar susţinut de Banca Centrală Europeană. Prin urmare, problema datoriilor suverane nu a dispărut. Fiecare nouă rundă de austeritate riscă şi mai multe reacţii violente din partea contribuabililor europeni”, este de părere Lorcan Roche Kelly, şeful pe Europa al departamentului de Strategii al Trend Macrolytics.


Articole înrudite