06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creditarea agriculturii şi cea a administraţiilor publice pentru realizarea unor proiecte cu fonduri europene rămân în continuare, în 2012, domenii de interes pentru sistemul bancar românesc, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, la o conferinţă privind perspectivele economice ale României în 2012.
"În 2012, lucrurile nu se vor schimba foarte tare faţă de 2011 în ceea ce priveşte creditarea. Cele două domenii care se întrepătrund, respectiv agricultura şi fondurile europene, reprezintă interesul exprimat al băncilor. De asemenea, băncile aşteaptă începerea marilor investiţii, Parteneriatele Publice Private. Acestea ar putea fi elementele care ar defini interesul băncilor pentru creditare în 2012. Băncile se bucură ca PPP să fie puse în practică cât se poate de repede, ca să vină cu finanţare", a spus Gheţea.
Acesta a precizat că pe alte sectoare nu estimează în 2012 o reluare a creditării.
"Pe alte activităţi nu văd să crească interesul băncilor, ci, dimpotrivă, va rămâne aceeaşi stare latentă. Băncile vor restructura acele activităţi care încă funcţionează, iar în real estate nu văd în acest an decât încercarea de a ţine flacăra vie, adică de a finaliza acele dezvoltări începute deja", a adăugat preşedintele ARB.
În opinia acestuia, comunitatea bancară românească trece printr-un moment de cotitură în ceea ce priveşte activitatea de creditare, mai ales că la data de 1 februarie 2012 a intrat în vigoare noul regulament privind creditarea, care limitează şi mai mult creditele de consum pentru persoanele fizice, "oferind însă spaţiu pentru persoane juridice".
"Creditarea persoanelor fizice nu a funcţionat în ultimii doi ani, iar acest lucru nu a creat un reviriment în ceea ce priveşte creditul pentru companii. Sectorul agricol, alături de creditarea pentru proiectele europene a administraţiilor publice locale, care s-au mişcat mai vioi, au făcut o notă discordantă, s-au mişcat ceva mai bine decât creditarea în domeniul serviciilor sau în domeniul producţiei propriu- zise", a subliniat Radu Gheţea.
În opinia preşedintelui ARB, această situaţie se datorează faptului că a scăzut foarte tare apetitul băncilor pentru a-şi asuma riscuri noi, amplificat de reţinerea băncilor cu capital străin de a mai lua expuneri în regiune, inclusiv în România, din cauza propriilor probleme.
"Există şi o anumită reţinere din partea antreprenorilor de a solicita credite. Una peste alta, creditul nu a avut o evoluţie care să ne dea satisfacţie că sistemul bancar ar fi contribuit aşa cum era de aşteptat la dezvoltarea şi la creşterea economică, cu excepţiile menţionate, respectiv agricultura şi fondurile europene. Pe aceste segmente există concurenţă în continuare deoarece la licitaţiile organizate de companii şi administraţiile locale, există interes pentru că participă 4-5 bănci. Din păcate, alte domenii nu sunt atât de atractive", a explicat şeful ARB şi preşedintele CEC Bank.
Consumul şi puterea de cumpărare a românilor în 2012, investiţiile în sectorul public şi accelerarea proiectelor de infrastructură sunt printre subiectele analizate în cadrul conferinţei 'România în 2012 - perspective economice', organizată joi de Medien Conferences.


Articole înrudite