08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În sala mare a Primăriei Tecuci a avut loc săptămâna trecută conferinţa de presă organizată cu prilejul lansării proiectului „Dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi (grădini publice, parcuri, mobilier urban) Parc dendrologic Tecuci. Proiectul este co-finanţat de Uniunea Europenă prin Fondul European de Dezvoltare Regională ce se derulează în cadrul POR 2007-2013.
Parcul dendrologic din Tecuci se află în prezent într-o stare avansată de degradare, cu toate că reprezină un obiectiv cu un potenţial foarte ridicat de revitalizare a municipiului. La baza proiectului a stat dorinţa creării unui spaţiu de recreere, promenadă şi odihnă şi a unui traseu bine definit pentru vizitatori.
Parcul Dendrologic are o suprafaşţă de aproximativ 26.000 m.p. şi conţine o gamă variată de tipuri de vegetaţie, atât în sere, în pavilionul administrativ, cât şi la exterior. Deşi parcul are amenajate alei pentru pietoni, în prezent nu este utilizat datorită gradului avansat de degradare, atât la nivelul aleilor, cât şi la nivelul construcţiilor.
Valoarea totală a proiectului este de 9.273.765,90 lei, din care 7.165.253,51 lei reprezintă valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată prin POR. Contribuţia FEDR este de 5.757.253,51 lei, contribuiţia de la bugetul naţional este de 1.264.667,24 lei, iar contribuţia de la bugetul local este de 143.305,07 lei.
Se estimează că în faza de execuţie vor fi create 45 de locuri de muncă, iar în faza de operare, 14 noi locuri de muncă, dintre care un serviciu de întreţinere spaţii verzi compus din 12 persoane angajate cu contract de muncă, iar pentru întreţinerea şi urmărirea funcţionării instalaţiilor de iluminat şi de apă vor fi angajate alte două persoane.
După prezentarea echipei de implementare a proiectului, primarul municipilui Tecuci, Eduard Finkelstain, prezent la eveniment, a punctat: „,Această minigrădină botanică ce va fi realizată la Parcul dendrologic va reprezenta o zonă de interes pentru elevi, cu predilecţie pentru cei de la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie. Există în momentul de faţă o diversitate de pante, însă, din lipsa aleilor, zona nu a reprezentat o atracţie pentru tecuceni. Acest proiect face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, cu cele trei componente, de infrastructură, mediu şi componenta socială, şi sperăm ca să ne miscăm la fel de reprede şi pe celelalte două componente. În 2-3 săptămâni se va semna contractul de finanţare şi pe componenta de străzi,şi putem spune că uşor-uşor aducem oraşul la standardele pe care ni le dorim noi, dar în primul rând tecucenii”.


Articole înrudite