20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Inflaţia îşi va continua tendinţa descedentă în următoarele luni
Inflaţia îşi va continua tendinţa descedentă în următoarele luni

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că rata anuală a inflaţiei îşi va continua tendinţa descedentă, în următoarea perioadă, în următoarele luni, informează Mediafax.
De asemenea, din datele preliminare ale Băncii centrale şi care vor fi confirmate săptămâna viitoare de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei va coborî spre limita de 3,5%, a mai declarat Mugur Isărescu.
Astfel, inflaţia ajunge spre limita superioară ţintită de BNR, care este de 1,5% - 3,5%, respectiv de 2,5%, plus/minus 1%.
"Sunt riscuri, dacă le citiţi cu atenţie în comunicat (n.r. - comunicatul de presă de după şedinţa de politică monetară), legate de preţurile pe care noi le controlăm. Inflaţia pe care o putem influenţa este la 2,7%, aproape de rata noastră de politică monetară şi sub dobânzile din piaţa monetară. (...) Datele din prezent arată că tendinţa va continua şi anul următor", a adăugat Isărescu.
De asemenea, Guvernatorul BNR a menţionat că nu vede o legătură directă între investiţiile publice şi rata anuală a inflaţiei. Isărescu a susţinut că influenţa este indirectă, deoarece investiţiile publice asigură o creştere economică sustenabilă, pe termen lung.
Rata anuală a inflaţiei IPC a coborât la 5,03% în luna septembrie 2018, de la 5,06% în luna august, situându-se uşor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerării creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor, potrivit comunicatului de presă al BNR. În schimb, celelalte componente ale coşului de consum au consemnat încetiniri ale dinamicilor anuale.
Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă, până la circa 2,7% în luna septembrie, de la 2,85% în luna august.
"Descreşterea a fost determinată în principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare", se mai scrie în comunicatul de presă al Băncii centrale.
Rata medie anuală a inflaţiei IPC a ajuns în luna septembrie la 4,5%, de la 4,2% în luna august. Un parcurs similar a urmat şi rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, care a urcat la 3,8%, de la 3,5% în luna anterioară.
"Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor combustibililor pe plan mondial, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică), a preţurilor produselor alimentare şi a celor din tutun, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale şi de venituri. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale în contextul tendinţelor protecţioniste şi al incertitudinilor legate de Brexit, precum şi conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune", se subliniază în comunicatul de presă al BNR.


Articole înrudite