29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Investiţiile Apă Canal au crescut preţul apei reci
Investiţiile Apă Canal au crescut preţul apei reci
Conform detaliilor oferite de conducerea Apă Canal, gălăţenii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru achitarea facturilor de apă rece. Ing. Gelu Stan, directorul societăţii, a motivat majorarea tarifelor prin investiţiile pe care Apă Canal trebuie să le facă pentru ca apa consumată de gălăţeni să se poată încadra în normele calitative europene.  Astfel, preţurile au crescut de la 1 noiembrie cu la 9% la apă potabilă (preţul anterior era de 4,36 lei/mc), şi cu 4% la apa uzată (preţul anterior era de 2,53 lei/mc). În urma reducerii TVA de la 24 la 20%, de la 1 ianuarie, noile preţuri vor fi la apă rece de 4,18 lei/mc şi de 2,63lei/mc la apă uzată. O nouă majorare a preţurilor este estimată pentru anul 2017, când se prevede continuarea creşterii tarifare cu 5% la preţul apei potabile şi cu 5% la apa uzată. Conducerea societăţii a dorit să atragă atenţia asupra faptului că iniţial fuseseră preconizate creşteri mai mari ale tarifelor, dar acestea au fost diminuate în urma analizei financiare realizată de catre BDO Audit SRL realizate la cererea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a asigurat cofinanţarea locală la investiţiile pe fonduri europene realizate de către Apă Canal. Investiţiile au inclus extinderea reţelelor de apă în judeţ.
Unul dintre reprezentanţii sindicatelor, Romică Gârneaţă, a întrebat conducerea Apă Canal dacă a luat în considerare puterea de suportabilitate a majorării preţurilor de către beneficiarii finali, mai ales a celor din mediul rural, deoarece în ultimii ani a fost înregistrată o scădere a consumului de apă. Iar o altă persoană participantă la şedinţă a dorit să ştie dacă societatea va anunţa vreodată şi rectificări privind scăderea tarifelor preţurilor apei. Gelu Stan a precizat că acest lucru se va putea întâmpla după reducerea TVA de la 24% la 20%, preconizată să intre în vigoare din ianuarie 2016, aşa cum am arătat mai sus. Societatea preconizează însă noi investiţii în mărirea reţelei de apă prin acoperirea zonelor în care gălăţenii nu au conectare la sistem iar investiţiile vor atrage implicit creşteri ale preţurilor. 
În prezent operatorul Regional Apă Canal SA Galaţi asigură apă rece şi servicii de canalizare pentru aproximativ 387.000 locuitori, 87% din populaţia judeţului. Lungimea totală a reţelei de distribuţie apă şi aducţiune în judeţ este de circa 1.500 km, iar a celei de canalizare de aproximativ 985 km. Prin proiecte viitoare vor fi conectaţi la reţea şi gălăţenii din Barboşi şi Fileşti.
Gelu Stan a mai precizat că întregul profit al societăţii este direcţionat exclusiv spre investiţii. 

Articole înrudite