Reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative şi cei ai patronatului din ramura metalurgică se vor întâlni luni la Galaţi pentru a bate definitiv în cuie proiectul cuprinzând prevederile noului Contract Colectiv de Muncă (CCM), care ar trebui să intre în vigoare la data de 1 iulie. Practic, dacă nu vor interveni situaţii neprevăzute, pentru ca noul CCM să intre în vigoare acesta trebuie să fie semnat de reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, înregistrat la Ministerul Muncii care să îl publice în Monitorul Oficial al României.
”Am primit luni o invitaţie din partea reprezentanţilor asociaţiei patronale din metalurgie pentru a participa la întâlnirea care va avea loc la Galaţi lunea viitoare şi care are ca temă prevederile Contractului Colectiv de Muncă pe ramura metalurgică. În cursul lunii mai reprezentanţii federaţiilor sindicale şi ale patronatului au ajuns la un acord pe marginea prevederilor noului contract care ar trebui să intre în vigoare, aşa cum s-a stabilit la ultima şedinţă, la data de 1 iulie. În urmă cu câteva săptămâni am primit din partea reprezentanţilor patronatului un draft al proiectului Contractului Colectiv de Muncă, care cuprindea însă nişte inadvertenţe faţă de ceea ce s-a negociat şi faţă de ceea ce era scris în procesele verbale de negociere. Aceste inadvertenţe, care nu ştiu dacă sunt doar nişte greşeli de redactare, sunt în defavoarea salariaţilor din metalurgie şi nu vom semna Contactul Colectiv de Muncă dacă acestea nu vor dispărea. Un astfel de exemplu este prevederea cuprinsă în draftul de contract privitoare la faptul ca salariul minim de 750 de lei să fie aplicat doar în cazul salariaţilor care au un salariu mai mic decât acest cuantum. În cadul negocierilor pe care le-am avut cu reprezentanţii patronatului nu s-a convenit acest lucru, iar această greşeală, să o numesc aşa, este în defavoarea salariaţilor, deoarece aplicarea coeficienţilor de ierarhizare s-ar aplica doar în cazul salariaţilor care au salariu de până la 750 de lei, deci numai acestora le-ar creşte salariile”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu, Gheorghe Tiber.
În urma negocierilor desfăşurate pe 12 mai între sindicalişti şi patronate s-a convenit ca prevederile noului CCM să intre în vigoare de la 1 iulie, iar salariul minim al unui muncitor calificat să fie de 750 de lei, faţă de 600 de lei, cât este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional. De asemenea, s-a mai stabilit ca în caz de disponibilizări salariaţii să primească echivalentul a cel puţin 3 salarii la care se va adăuga sporul de vechime.