29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008: "Vine mama tuturor crizelor!"
Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008: "Vine mama tuturor crizelor!"

Nouriel Roubini (foto ↑), economistul care a anticipat criza economică din 2008, atrage atenţia asupra unei noi crize.
„Ne-a rămas astfel cea mai gravă criză din anii 1970 şi din perioada 2007-2010. Ratele datoriilor sunt mult mai mari decât în anii 1970, iar o combinaţie de politici economice slabe şi şocuri negative ale ofertei ameninţă să alimenteze mai degrabă inflaţia decât deflaţia, punând bazele mamei crizelor stagflationare ale datoriilor în următorii câţiva ani”, spune Roubini în analiza sa din The Guardian.
Roubini este profesor de economie la Facultatea de Business a Universităţii din New York. Economistul a catalogat drept „exuberanţă iraţională” entuziasmul în jurul criptomonedelor. El se aşteaptă ca o cerere imensă să alimenteze inflaţia, presiunile de aprovizionare precum protecţionismul, destrămarea lanţurilor globale de aprovizionare şi atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie, ceea ce va duce apoi la creşterea preţurilor.
Mai mult, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-şi finanţa planurile de stimulare şi sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.
Vorbind despre entuziasmul din jurul criptomonedelor, Nouriel Roubini se aşteaptă ca inflaţia monetară să fie alimentată de cererea imensă. Ca o consecinţă, preţurile vor continua să crească. Însă Roubini vede şi alte evenimente: din pricina presiunilor privind implementarea unor politici protecţioniste, se vor destrăma multe lanţuri de distribuţie globale, iar atacurile cibernetice asupra unor elemente-cheie de infrastructură se vor înmulţi.
Fiindcă guvernele naţionale au împrumutat sume uriaşe de bani ca să îşi finanţeze planurile ambiţioase de relansare economică, unele state au devenit azi cu mult mai îndatorate decât erau în urmă cu 50 de ani. Profesorul în economie anticipează că aceşti guvernanţi nesăbuiţi vor avea probleme cu gestionarea datoriilor contractate. Dacă piaţa se prăbuşeşte, băncile nu vor mai putea fi salvate, companiile ar rămâne fără ajutor, iar acordarea de asistenţă financiară persoanelor nevoiaşe se va sista.


Articole înrudite