29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Piaţa de recrutare şi cererea de munca temporară din România sunt în creştere în primele cinci luni din 2013, faţă de perioada similară din 2012, iar trendul se va menţine tot anul, a declarat directorul general al companiei de recrutare şi consultanţă în resurse umane Lugera People's Republik, Cristina Săvuică.
„Pe zona de recrutare, creşterea a fost de 18%, iar la muncă temporară - de 9%, în primele cinci luni din 2013 faţă de perioada similară din 2012, la nivelul companiei noastre. Tendinţa este crescătoare, avem multe semnale dinafară că sunt încă multe companii interesate să investească în România - de la a deschide fabrici până la centre de servicii, care sunt deja foarte multe”, a afirmat directorul general al Lugera.
Cristina Săvuică a precizat că este vorba despre producţie, precum şi despre externalizare de servicii, call centers, adică shared service.
Pe piaţa de recrutare, cele mai multe joburi sunt în Vest, cu 50% faţă de Sud şi Est, în domenii precum IT, shared service, vânzări, producţie. Pentru muncă temporară, angajatorii au locuri vacante în producţie, servicii, financiar-bancar, telecom, pharma şi FMCG.
În medie, 981 de candidaţi au aplicat pentru un singur job de nivel entry-level (debutant), 428 pentru middle management şi 318 pentru poziţii de top management, în primele cinci luni ale acestui an.
Potrivit statisticilor de la Lugera, circa 85% dintre candidaţi nu corespund profilului solicitat de angajatori sau chiar îşi trec în CV competenţe pe care nu le deţin.
„Oamenii sunt disperaţi. Au rate la bănci, copii. Vor neapărat să obţină un interviu cu angajatorul. Am avut şi o situaţie în care un candidat a trecut în CV că vorbeşte fluent germana. Ulterior, ne-a mărturisit că nu cunoaşte limba, dar că o poate învăţa... într-o săptămână”, a spus Cristina Săvuică, la un simpozion de specialitate.
Întrebată despre şansele pe piaţa muncii ale celor de peste 45 ani, directorul general al Lugera a afirmat că „sunt mici”, dacă aceştia ţintesc să presteze muncă necalificată.
„Şansele reale sunt mici, dacă ne referim la joburi care nu cer calificare şi nu la manageri şi directori generali pentru că, acolo, targetul este de la 45 de ani în plus, în niciun caz tineri de 20 ani. Pentru aceste poziţii se cere experienţă dovedită în domeniul respectiv, de minimum 10-15 ani”, a subliniat Cristina Săvuică.
Aceasta a adăugat că persoanele de peste 35 de ani, chiar dacă sunt în poziţii manageriale, folosesc cu precădere calculatorul şi laptopul, mai puţin telefonul mobil sau tableta.
„Sunt conectaţi la noile tehnologii, folosesc echipamentele mobile, dar nu în aceiaşi măsură precum cei de vârstă tânără”, a mai spus Cristina Săvuică.


Articole înrudite