05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spania şi-a închis piaţa muncii pentru români, Olanda nu mai doreşte muncitori din ţara noastră, în Grecia străinii nu-şi mai găsesc deloc de muncă, iar în Italia eşti plătit tot mai prost. Câştiguri tot mai mici şi locuri de muncă tot mai puţine. Aşa arată acum Europa pentru românii care vor să plece la lucru în străinătate. Practic, în nicio ţară din Uniunea Europeană nu mai sunt aceleaşi condiţii ca în urmă cu câţiva ani.
Şomajul tinerilor în vârstă de până la 25 de ani a crescut constant în ultimii ani, astfel încât a devenit o problemă naţională în multe ţări europene. De exemplu, în Spania şomajul în rândul tinerilor până în 25 de ani era în luna mai de 44,4%, mai mult de dublu faţă de şomajul la nivel naţional, care se situa de 20,9%. Mai mult, şomajul la nivel naţional a avansat mai lent la nivel naţional decât cel în rândul tinerilor. Spre exemplu, în mai 2010 rata şomajului la nivel naţional era în Spania de 20%, iar în mai 2011 a urcat până la 20,9%, adică sub un procent. Dar în rândul tinerilor avansul este de peste trei puncte procentuale, de la 41,3% în mai 2010 până la 44,4% în mai 2011. Nu e d emirare că tinerii sunt cei care pleacă preponderent în străinătate pentru a-şi căuta de lucru.
Statul elen ar putea fi un exemplu şi mai relevant, deoarece cifrele sunt mult mai drastice. Astfel, în mai 2010 rata şomajului la nivel naţional era de 12,2%. Aceasta a urcat până la 15% în mai 2011. Dar în rândul tinerilor, situaţia este mult mai dramatică. În mai 2010, 31,9% din tinerii până în 25 de ani erau şomeri iar în luna mai a acestui an s-a ajuns ca 38,5% din tineri să nu aibă serviciu.
Pe scurt, în multe state europene şomajul în rândul tinerilor a crescut într-un ritm de două-trei ori mai rapid decât şomajul la nivel naţional.
Se poate şi altfel
La polul opus, sunt şi state în care şomajul în rândul tinerilor a scăzut, cum e în Germania, unde doar 7,7% din tineri erau şomeri în luna mai a acestui an, faţă de 10,4% în mai 2010. La fel şi în Olanda, unde doar 6,9% din tineri nu au un loc de muncă în acest moment, faţă de 9% în mai anul trecut. De altfel, Olanda şi Germania au cel mai scăzut şomaj în rândul tinerilor din toată Uniunea Europeană. Totuşi, cele mai puternice scăderi ale şomajului la nivelul tinerilor au fost înregistrate în statele baltice. Am putea spune că aici a fost un val naţional de angajare. În Estonia, 36,7% din tineri nu aveau un serviciu în mai 2010. În schimb, în mai 2011 această rată scăzuse la 20,4%. În doar un an! O evoluţie asemănătoare a avut loc şi în Letonia şi Lituania.
În România unul din cinci tineri e şomer
În ţara noastră, lucrurile au evoluat destul de lent. Totuşi, la o privire mai atentă putem observa că se conturează şi la noi o problemă. Încet-încet, apare o problemă care ar putea deveni extrem de spinoasă în viitorul apropiat. Rata şomajului la nivel naţional este în scădere în România, dar creşte cea în rândul tinerilor. Anul trecut în luna mai, 22% din tineri nu erau încadraţi în muncă, iar în prezent, acest procentaj a urcat la 22,8%. Şi ar fi urcat şi mai mult dacă mulţi din tinerii noştri nu ar fi plecaţi în afară. Iar dacă vom vedea acest indicator crescând în lunile viitoare, ar putea fi un semnal că tinerii din afara ţării se întorc în România. Iar ei vor îngroşa numărul şomerilor, din nefericire.


Articole înrudite