09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Topul real al salariilor din România
Topul real al salariilor din România
O vorbă românească spune că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Şi, de multe ori, această zicală exprimă realitatea cruntă. Din nefericire, aceasta este şi situaţia salariilor din România. Este vorba despre estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind salariul mediu din acest an, în comparaţie cu valoarea reală a salariului. Cu alte cuvinte, cât estima CNP că va fi salariul mediu în acest an şi cât este el de fapt. Iar concluzia este tristă: există o distanţă enormă între aşteptările Comisiei de Prognoză şi realitatea din teren. Econtext a realizat topul real al salariilor din România, în raport cu cel estimat de CNP. S-a luat în calcul salariul mediu net din fiecare judeţ din România, aşa cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele exprimate reprezintă valoarea din luna mai, acestea fiind cele mai recente date la nivel teritorial. În acelaşi timp, s-a luat în calcul şi cât estima CNP că va fi salariul mediu net în acest an, în fiecare judeţ. Datele de la CNP sunt preluate din prognoza realizată în primăvară. Chiar dacă s-a luat ca reper luna mai, iar CNP se referă la media lunară din acest an, este greu de crezut că această prognoza se va adeveri.
CNP estima că salariul mediu din acest an se va situa la valoarea de 1.320 de lei pe lună. În schimb, salariul mediu net din luna mai a fost de 1.227 de lei, deci cu 93 de lei mai puţin decât se estima. Iar în unele judeţe situaţia este şi mai gravă.
Situaţia pe judeţe: plus şi minus
Pe ansamblu, salariul real este mai mare decât cel estimat de CNP doar în şase judeţe. Cea mai mare diferenţă pozitivă o întâlnim în cazul judeţului Sibiu. CNP estima că salariul mediu din Sibiu va fi de 1.397 de lei pe lună, dar el a fost în luna mai de 1.561 de lei. Cu 164 de lei mai mult faţă de prognoză. Asta arată că judeţul Sibiu îşi revine mai rapid decât se anticipa. Celelalte judeţe în care salariul este mai ridicat decât se anticipa sunt: Bucureşti, Cluj, Covasna, Argeş, Bihor. Pe de altă parte, salariul este mai mic în 35 de judeţe. Cele mai mari diferenţe negative sunt în Caraş-Severin, unde salariul este cu 230 de lei mai mic faţă de estimarea CNP, Prahova (-225 lei), Harghita (-210 lei), Dâmboviţa (-209 lei). Cele mai multe diferenţe sunt între 100 şi 200 de lei şi se regăsesc în 19 judeţe. Diferenţe de maxim 100 de lei sunt în cazul unui număr de 12 judeţe.
Ierarhii diferite
În clasamentul CNP, judeţele cu cele mai mari salarii sunt Bucureşti, Gorj, Prahova, Constanţa, Argeş, iar cele mai mici salarii sunt în judeţele Neamţ, Satu Mare, Covasna, Maramureş şi Bihor. În schimb, în clasamentul salariului real, cele mai mari salarii sunt ocupate de Bucureşti, Sibiu, Argeş, Cluj, Timiş, iar cele mai scăzute sunt în Maramureş, Vrancea, Suceava, Vaslui şi Harghita. Ierarhii destul de diferite. În plus, este interesantă evoluţia judeţului Sibiu, despre care am amintit deja şi, implicit, involuţia judeţului Prahova. Mai exact, în topul real al salariilor, Sibiu se află pe locul doi, iar Prahova pe 12. Dar în topul stabilit pe baza estimărilor CNP, Prahova este pe locul trei, iar Sibiu pe 12.


Articole înrudite