03 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ucraina se aşteaptă la o producţie mai mare de grâu în 2025
Ucraina se aşteaptă la o producţie mai mare de grâu în 2025

Recolta de grâu a Ucrainei ar putea creşte anul viitor până la 25 milioane tone, de la un nivel de 22 milioane tone estimat în acest an, datorită extinderii suprafeţei însămânţate, a declarat adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-un interviu acordat Reuters.
În prima estimare oficială privind recolta din 2025, oficialul ucrainean a afirmat că suprafaţa însămânţată ar putea ajunge la cinci milioane de hectare în 2025, faţă de 4,6 milioane în 2024.
Ucraina, un exportator major de cereale, însămânţa înaintea invaziei ruseşti şase milioane de hectare de grâu de iarnă, dar a redus semnificativ suprafaţa, după ce mari zone au fost ocupate sau minate.
Anul trecut, au fost recoltate 22 de milioane tone de grâu, faţă de o recoltă medie de 25 - 28 milioane tone înaintea războiului.
"Dacă ţinem cont de randamentul mediu, am avea cel puţin 22 milioane tone (de grâu), dar dacă vremea este bună, ar putea fi 25 milioane tone. Suprafaţa însămânţată a crescut - o jumătate de milion de hectare este mult. De fapt, vor fi până la cinci milioane de hectare", a declarat Vîsoţki.
Grâul de iarnă este responsabil pentru 95% din producţia totală de grâu a Ucrainei în fiecare an.
Cea mai mare parte a grâului a încolţit dar recolta depinde de condiţiile meteo din iarnă şi primăvară, a apreciat oficialul de la Ministerul Agriculturii.
Academia Naţională de Agricultură din Ucraina a anunţat că vremea din septembrie şi octombrie nu a fost favorabilă pentru dezvoltarea culturilor de iarnă, din cauza lipsei umidităţii.
De asemenea, Ucraina este un exportator tradiţional de porumb, dar dificultăţile de export au forţat fermierii să reducă suprafaţa însămânţată la 3,9 milioane de hectare în 2024, de la 5,5 milioane de hectare în 2021. De asemenea, agricultorii au majorat suprafaţa cultivată cu boabe de soia, pentru a profita de preţurile ridicate. Anul acesta, producţia de soia a atins nivelul record de şase milioane de tone.
O recoltă mare a dus la scăderea preţurilor iar fermierii vor reveni la porumb în 2025. "Vedem că preţurile la porumb rămân ridicate şi cele la soia scad, deoarece există supraproducţie de boabe de soia. Suprafaţa însămânţată cu porumb ar putea creşte anul viitor cu 0,5 milioane de hectare, iar cea cu boabe de soia ar putea scădea anul viitor cu 0,5 milioane de hectare", a declarat Vîsoţki. (sursa Agerpres)


Articole înrudite