26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UNTRR solicită măsuri urgente pentru sprijinirea transportului rutier de marfă şi deblocarea transportului rutier de persoane
UNTRR solicită măsuri urgente pentru sprijinirea transportului rutier de marfă şi deblocarea transportului rutier de persoane

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) face apel la preşedinte, la premier şi la ministrul Transporturilor să realizeze demersuri urgente pentru susţinerea transportului rutier de marfă şi pentru deblocarea transportului rutier de persoane operat de firmele româneşti în Uniunea Europeană, conform unui comunicat al organizaţiei patronale, informează Agerpres.
"Sectorul transporturilor rutiere de marfă şi persoane este grav afectat de criza COVID-19, dar şi de prevederile legislaţiei naţionale şi europene cu impact puternic negativ asupra firmelor româneşti care operează în acest sector. Firmele româneşti de transport rutier internaţional de mărfuri sunt principalul contribuitor la exportul de servicii al României, cu un total de 5,95 miliarde euro în 2019, iar cea mai mare pondere din această contribuţie este generată de cele aproape 60.000 de camioane româneşti care lucrează în Europa de Vest. O parte din aceste camioane româneşti lucrează în continuare pentru industria alimentară, farmaceutică, chimică (dezinfectanţi, echipamente de protecţie etc.), prelucrătoare şi au o contribuţie majoră la exportul de servicii al României pentru anul în curs", se menţionează în comunicat.

Se estimează că se vor pierde 30% din operatorii de transport români, care nu vor putea supravieţui crizei coronavirus

Pe baza sondajelor şi consultărilor realizate de UNTRR în ultima perioadă, reprezentanţii acesteia estimează că se vor pierde 30% din operatorii de transport români, care nu vor putea supravieţui crizei coronavirus, iar jumătate din firmele rămase care operează transport rutier internaţional vor părăsi România înainte de 18 luni, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Pachetului Mobilitate 1.
Astfel,pentru sprijinirea sectorului de transport rutier de marfă şi de persoane, UNTRR solicită autorităţilor române intervenţii pentru coordonarea României cu celelalte state membre afectate de Pachetul Mobilitate 1, pentru eliminarea celor mai restrictive prevederi pentru transportatorii români şi din alte ţari estice şi/sau periferice UE, precum eliminarea obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor la fiecare 8 săptămâni, eliminarea aplicării forţate a Regulamentului Roma 1 în sectorul transporturilor rutiere, alături de prevederile restrictive ale legii speciale de aplicare a normelor de detaşare la transportul rutier, eliminarea întoarcerii obligatorii a şoferilor la fiecare 3 sau 4 săptămâni şi a interdicţiei de efectuare a repausului săptămânal normal în cabină, precum şi a intrării în vigoare imediate a acestor prevederi.

UNTRR solicită coordonarea cu statele alăturate pentru deschiderea transportului de persoane în regim internaţional

De asemenea, UNTRR solicită coordonarea cu statele alăturate pentru deschiderea transportului de persoane în regim internaţional şi asigurarea unui tratament egal între toate modurile de transport .
"Precizăm că transportul cu autocarul este preferat de multe companii din România pentru organizarea deplasării personalului angajat şi a lucrătorilor sezonieri, având în vedere preţul accesibil, precum şi siguranţa, calitatea şi flexibilitatea serviciilor oferite. Considerăm inacceptabil faptul că prin actuala restricţionare a activităţii transportatorilor rutieri români de persoane s-a ajuns la situaţia în care operatori străini de autocare să asigure transportul către Vestul UE al lucrătorilor români din agricultură. În acest context, UNTRR solicita autorităţilor române măsuri urgente care să permită deblocarea activităţii operatorilor români de transport rutier de persoane, precum şi coordonarea cu statele alăturate pentru deschiderea transportului de persoane în regim internaţional", se precizează în comunicat.

Transportatorii cer adoptarea unor măsuri de sprijinire a firmelor româneşti de transport rutier

O altă doleanţă a transportatorilor este adoptarea unor măsuri de sprijinire a firmelor româneşti de transport rutier.
UNTRR a solicitat încă din 2015 includerea ramurii transporturilor rutiere în cadrul sectoarelor strategice prioritare pentru dezvoltarea competitivă, eligibile pentru finanţare prin fondurile europene.
Organizaţia patronală cere şi urgentarea procedurilor de suspendare a asigurărilor RCA pentru autovehicule de transport rutier, în condiţiile în care din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri româneşti care realizează transport rutier internaţional au raportat, în medie, o scădere de 60% a activităţii, iar în cazul transportului rutier naţional de persoane, activitatea s-a diminuat cu 80% şi pentru transportul rutier de persoane internaţional scăderea este de 100%.
"Deşi am purtat discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, au existat doar simulări că am putea avea gata în cel mai scurt timp un cadru legal destinat suspendării asigurărilor RCA. În România sunt 200.000 de vehicule licenţiate pentru transportul rutier - 165.000 de camioane şi 35.000 de autobuze şi autocare. În această perioadă traficul rutier s-a redus, iar conform statisticilor Poliţei Române, numărul de accidente a scăzut cu 72%, astfel că numărul de daune s-a diminuat simţitor. În schimb, asigurătorii au cerut măsuri pentru a asigura continuitatea activităţii, deşi au continuat să încaseze prime iar despăgubirile au scăzut cel puţin proporţional cu numărul de accidente", susţin transportatorii.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apăra interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.


Articole înrudite