26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creditele neperformante au atins pragul critic şi de acum înainte volumul acestora va scădea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
"Având în vedere că după 1 ianuarie vedem că cifrele privind creditele neperformante încep să scadă, putem trage concluzia că s-a atins pragul critic. De aici încolo o să vedem scăderi ale creditelor neperformante sau, aşa cum ne pune Uniunea Europeană să ne pronunţăm, creditelor depreciate", a explicat Vasilescu.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la finalul lunii februarie rata creditelor neperformante se ridica la 19,05%.
Adrian Vasilescu a mai afirmat că în privinţa reluării creditării nu se poate face nimic dintr-o dată.
"Creditarea stagnează. O analiză pe care am făcut-o la BNR, au făcut-o direcţiile de specialitate, arată limpede că în momentul de faţă în România creditarea nu poate începe altfel decât plusând pe companii sănătoase. Practic, credite care să meargă spre companii vor ajunge în pasul 2 şi la populaţie. Companiile vor primi credite, îşi vor redresa producţia, vor avea creştere de locuri de muncă, vor plăti salarii mai mari şi, prin locuri de muncă şi prin salarii mai mari, se va îmbunătăţi situaţia unei părţi a populaţiei. Mai departe, important este să ajungă creditele şi la populaţie. (...) Avem mare problemă în România cu "epuizarea stocului celor care au drepturi să ia credite" indiferent că cer sau nu", a explicat oficialul BNR.


Articole înrudite