04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Campania de recoltare a culturilor semănate în toamna anului trecut a început din 1 iulie. Suprafaţa agricolă a judeţului nostru este de 351.157 hectare, dintre care terenul arabil se află pe o suprafaţă de 288.956 hectare, păşuni regăsim pe 40.275 hectare, fâneţe naturale avem pe 639 hectare, vii şi pepiniere viticole pe 19.568 hectare, iar livezi şi pepiniere pomicole avem pe 1.716 hectare.
Conform datelor oficiale centralizate la nivelul Direcţiei Agricole, făcute publice prin directorul interimar Profira Onode, situaţia suprafeţelor cultivate şi a producţiilor realizate este următoarea: grâu şi secară - 53.609 hectare, cu o producţie medie de 2.934 kilogram/hectar, producţia totală realizată fiind de 157.280 tone; triticale (cereală hibrid dintre grâu şi secară, utilizată tot mai mult în ultimul timp - n.r.) - 922 hectare, producţia medie la kilogram  pe hectar fiind de 2.251 ha, producţia totală realizată fiind de 2.075 tone; orzul - cultivat pe 6.326 ha, cu producţia medie de 2.870 kg/ha şi producţia totală realizată de 18.153 tone; orzoaica de toamnă - 1.669 hectare, înregistrează producţia medie de 2.322 kg/ha, iar producţia totală realizată este de 3.876 tone; orzoaica de primăvară - 6.494 hectare, producţia medie realizată 2.475 kg/ha, iar producţia totală realizată 16.080 tone; rapiţa pentru ulei a fost cultivată pe 21.632 hectare, producţia medie realizată cifrând 1.572 kg/ha, iar producţia totală realizată 34.011 tone; ovăzul - cultivat pe 1.925 hectare, cu producţia medie realizată de 1.700 kg/ha şi producţia totală realizată de 3.272 tone; mazărea boabe a fost cultivată în judeţul nostru pe 1.110 hectare, producţia medie realizată - 1.200 kg/ha şi producţia totală realizată 1.332 tone.
Direcţia Agricolă a constatat că toate soiurile au indici de planificare foarte buni: greutatea hectolitrică între 77-81,5; corpuri străine 0,62%; umiditate 10,9-15%; gluten 22-33,3%. Concomitent cu recoltarea păioaselor a avut loc şi eliberarea terenului de resturi vegetale pe suprafaţa de 92.379 hectare şi efectuarea arăturilor de vară pe 35.800 hectare. Arăturile de vară s-au realizat cu greutate din cauza lipsei precipitaţiilor, temperaturilor ridicate, ce au generat scăderea apei în sol (la care se adaugă distrugerea sistemului de irigaţie al judeţului - n.r.). Astfel, arăturile au fost realizate pe suprafeţe mici, cu soluri uşoare, sau acolo unde s-a produs udarea de aprovizionare, care se aplică tot pe suprafeţe foarte mici. Până în prezent, arăturile efectuate reprezintă 38% din programul însămânţărilor de toamnă.
În aceeaşi perioadă alocată pregătirii noului an agricol se recoltează şi culturile de toamnă, ce au fost înfiinţate în primăvară, respectiv: floarea soarelui, porumb boabe, soia, struguri de vin, cartofi de toamnă, fructe, rădăcinoase.
Absenţa precipitaţiilor a crescut costurile şi consumul de carburanţi
Absenţa precipitaţiilor determină executarea arăturilor de slabă calitate, pentru pregătirea terenurilor fiind nevoie de mai multe treceri ale utilajelor ce execută arăturile; evident, se înregistrează consum de combustibil sporit, precum şi creşteri ale costurilor pe unitatea de suprafaţă. În plus, întârzierea pregătirii terenului duce la ieşirea din timpul optim pentru semănatul rapiţei destinată obţinerii uleiului.
Ceva mai bine faţă de anul anterior
Din analiza producţiilor totale şi medii obţinute,  se observă la toate culturile  o creştere cantitativă, exceptând producţiile totale la orzoaica de toamnă şi la rapiţa pentru ulei, unde suprafeţele înfiinţate în 2010 au fost mai mari cu 3.037 hectare la orzoaica de toamnă şi 7.372 de hectare la rapiţă.
Dacă în acest an ne confruntăm cu efectele absenţei precipitaţiilor, în anul anterior producţiile au fost afectate în perioada de recoltare de precipitaţiile abundente zilnice însoţite de furtună, ceea ce a determinat apariţia fenomenului de încolţire în spic a grâului, precum şi scuturarea boabelor, în special la rapiţă. În plus şi calitatea grâului a fost depreciată, astfel grâul atât cel de consum, precum şi cel de sămânţă, a fost comercializat rapid de la recoltare, din grâu de panificaţie în grâu furajer. Însă aşa cum arătam mai sus, în acest an ne bucurăm de o calitate superioară a grâului, faţă de anul trecut.
Mai puţin teren agricol lăsat pârloagă
O altă veste îmbucurătoare este cea privind tendinţa de reducere a suprafeţelor de teren agricol rămas nelucrat, comparativ cu anii anteriori. Astfel, suprafaţa înscrisă are 5.454 hectare, cu 3.011 hectare mai puţin faţă de anul trecut.


Articole înrudite