O nouă expoziţie inedită a avut vernisajul în holul mare al Universităţii „Dunărea de Jos”: „Confluenţe ale civilizaţiilor – Mărturii culturale din Orientul Mijlociu: Iordania, Siria, Arabia Saudită, Liban, Iran”, luni, începând cu ora 11.00, în prezenţa organizatorilor, reprezentanţilor instituţiilor de cultură, autorităţilor locale, dar şi a studenţilor şi profesorilor interesaţi de cultura şi civilizaţia ţărilor arabe.
„Ideea organizării acestei manifestări a plecat de la o constatare: mare parte dintre studenţii noştri internaţionali sau «extracomunitari», cum le spunem noi (studenţi din ţări non-UE) provin din ţările Orintului Mijlociu. Expoziţia se adresează, în primul rând, acestor tineri care sunt înscrişi la Facultăţile de Litere, Ştiinţe Economice, Arhitectură navală, dar majoritatea sunt studenţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie”, a explicat, în deschiderea manifestării, Angela Ribinciuc, reprezentantul Biroului de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii.
Potrivit datelor oficiale, la Universitatea „Dunărea de Jos” sunt înregistraţi nu mai puţin de 110 studenţi la studii de licenţă şi master, care provin din ţările arabe. „În momentul de faţă avem câte un student la litere, la arhitectură navală, un tânăr din Yemen la ştiinţe economice şi un sirian la master. Restul de cetăţeni arabi sunt studenţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi doi masteranzi, din Egipt”, ne-a informat Sanda Cruceanu, şeful Biroului Comunicare.
Un cuvânt de apreciere a manifestării şi de salut la adresa oaspeţilor l-a avut şi preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, el personal, fiind de profesie medic, dar şi un binecunoscut autor de cărţi şi interlocutor popular al televiziunilor de ştiri, locale şi naţionale, pe diverse teme de interes public.
Evenimentul, care se adresează deopotrivă şi comunităţii gălăţene academice, studenţilor români, într-un demers la frontiere şi mai bună cunoaştere a acestor ţări, îşi propune, după cum au subliniat organizatorii, să prezinte bogăţia culturală a ţinuturilor arabe, dar şi să faciliteze accesul la străvechile civilizaţii care au înflorit pe teritoriul lor, influenţa covărşitoare a culturii persane şi a celei arabe asupra civilizaţiei europene şi universale, în decursul veacurilor.
Chiar dacă la vernisaj nu au fost prezenţi, din partea celor cinci ţări arabe prezentate, decât reprezentanţi ai Siriei (Ali Makin - secretarul Consulatului Republicii Arabe Siriene la Bucureşti şi un tânăr doctor sirian, medic de familie în comuna Rădeşti), materialele expuse au fost aduse cu sprijinul ambasadelor din România, dar şi prin eforturile şi colaborările cu instituţiile de cultură din Galaţi: Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”. Expoziţia va putea fi vizitată până vineri, 3 aprilie.