21 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Ambasadoarea Republicii Slovace în România, Dagmar Repcekova, a vizitat Galaţiul în debutul weekend-uului. Vizita diplomatului slovac a avut o agendă încărcată, ce a implicat întâlniri cu prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, jurnalişti, fiind încheiată pe parcursul serii prin susţinerea din public a ansamblului folcloric slovac „Zemplin”, aflat în concursul Festivalului Interenaţional de Folclor „Doina Covurluiului”.
Punctul de pe agenda ambasadoarei ce avea ca loc de desfăşurare  sediul Consiliului Judeţului a fost unul la care a participat şi presa gălăţeană. Ambasadoarea a punctat intenţia de a dezvolta şi consolida legăturile dintre România şi Slovacia, din mai multe perspective: cultură, comerţ, învăţământ, turism, mediu (colaborarea pentru a avea Dunărea curată).
Cu această ocazie, Camera de Comerţ şi Industrie din Galaţi a fost invitată să participe la viitoarea ediţie a Bursei Internaţionale de Cooperare, găzduită de Slovacia.


Slovacia vine în ajutorul Republicii Moldova, inundată de Prut

Ambasadoarea a solicitat sprijinul lui Eugen Chebac, din poziţia pe care o ocupă de preşedinte a Euroregiunii Dunărea de Jos, în realizarea unor legături strânse cu Moldova, diplomatul slovac fiind concomitent şi ambasador al ţării sale pentru Moldova.
Slovacia va sprijini financiar Moldova în reabilitarea infrastructurii afectate de inundaţiile produse de apele Prutului. Sprijinul vine din compasiunea şi înţelegerea dramei aduse de inundaţii, resimţită şi de poporul slovac: „Şi noi, la rândul nostru, am fost afectaţi de inundaţii, motiv pentru care am solicitat de la Fondul European de Solidaritate 375 de milioane de euro, ca şi România. Însă, am decis să îi ajutăm şi pe alţii afectaţi de inundaţii, motiv pentru care ambasada noastră a solicitat ajutor umanitar pentru Republica Moldova”, a precizat ambasadoarea, oferind în continuare câteva detalii punctuale: „Este vorba despre alocarea de la bugetul slovac a unor fonduri destinate refacerii de şcoli şi drumuri din raioanele din Hânceşti sau Cantemir, ori din ambele. În afară de acest ajutor imediat, există un program anual internaţional de ajutor pentru dezvoltare, iar Moldova este prioritară. Pentru acest an, în acest program sunt disponibili 140.000 de euro şi tocmai s-a scris cererea de finanţare pentru această sumă” care va fi alocată republicii Moldova.

Un singur minister gestionează chestiunea fondurilor europene

Ambasadoarea a subliniat preocuparea Slovaciei pentru dezvoltare, dat fiind faptul că ţara sa face parte dintre fostele state aflate sub umbrela sovietică, unde statele membre nu au avut aceeaşi dezvoltare ca şi cele vestice. Cu această intenţie, Slovacia a dat în atribuţiile unui singur minister problema atragerii fondurilor europene, pentru a avea o viziune de ansamblu şi o eficienţă în această activitate. Ambasadoarea a făcut această precizare după ce preşedintele CJ, Eugen Chebac, a subliniat faptul că Galaţiul este atât graniţa României cu Moldova, cât şi graniţa Uniunii Europene, iar prin relaţiile strânse pe care le avem cu Moldova putem contribui la lărgirea spaţiului Uniunii Europene, însă este nevoie să fie recuperate decalajele economice dintre statele dezvoltate din vest şi cele din Est. Diplomatul a subliniat ideea că includerea României în spaţiul Schengen va avea ca efect diminuarea diferenţelor economice.

Seară culturală

În compania gazdei, preşedintele CJ, Eugen Chebac, pe parcursul serii, ambasadoarea a urmărit alături de publicul gălăţean evoluţia artiştilor de la „Zemplin”, unul dintre cele mai bune ansambluri folclorice din Slovacia. Deşi ambasadoarea îşi punea semne de întrebare privind adaptabilitatea artiştilor compatrioţi la canicula pe care o traversează Galaţiul, aceştia au evoluat pe scenă nu oricum, ci încântând publicul.



Articole înrudite