24 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Faptele de mare violenţă, „monopol” asupra celor mai populate zone din judeţ
Faptele de mare violenţă, „monopol” asupra celor mai populate zone din judeţ

Un studiu sociologic al faptelor de mare violenţă, realizat de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi cu sprijinul procurorilor criminalişti, al poliţiştilor de la Investigaţii Criminale, al Consiliului Judeţean dar şi al altor instituţii, a fost prezentat în premieră în cadrul campaniei „Copiii învaţă ceea ce trăiesc”.
„Am constatat că, în majoritatea cazurilor în care vorbim de marea violenţă, dizarmonia din familie este cauza de bază de la care pornesc multe dintre aceste fapte. De aceea intenţionăm să discutăm în şcoli, cu părinţi şi elevi, la ţară, în primăriile localităţilor unde aveam multe astfel de fapte dar şi prin intermediul bisericii să diseminăm mesaje care să educe populaţia şi să stabilească clar faptul că o familie armonioasă previne apariţia faptelor de mare violenţă în societate. Nu ar trebui să uităm nici noi şi nici copiii noştri că cele 10 porunci nu fac decât să stabilească norme morale, care, odată respectate, sunt fundamentul unei societăţi sănătoase”, a precizat cms. şef. Daniel Miron, adjunctul şefului IPJ Galaţi. Studiul realizat de sociologul IPJ Galaţi Cristina Pană, se întinde de-a lungul a 10 ani.

Exemplu de groază: copil ucis când îşi făcea lecţiile

Comisarul şef Ştefan Căpătan a fost unul dintre consultanţii de bază ai acestui studiu. Am cercetat foarte multe astfel de fapte şi în urma multora copiii au fost cei care au suferit. De foarte multe ori, în urma unor fapte violente rămân copii care nu mai au niciun mijloc de subzistenţă şi pe care am încercat să îi ajut de foarte multe ori. Aş spera ca prin astfel de campanii să încercăm fiecare să reducem acest efect. (...) Nu pot să uit un caz care, din păcate, arată cum copilul nevinovat este victimă. S-a întâmplat în urmă cu mulţi ani, când la BR-uri un bărbat şi-a înjungiat de 12 ori concubina. Apoi a mers în camera alăturată, unde fetiţa în vârstă de 10 ani a acesteia îşi făcea lecţiile, şi i-a frânt gâtul. Dar cele mai multe fapte violente din oraş apar pe criteriul aşa zisei şmecherii care trebuie etalată şi a faptul că prea mulţi poartă cuţit”, a precizat cms. şef Ştefan Căpătan.

Orice faptă de violenţă este dovada unei culpe a societăţii

Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi, prezent de asemenea la prezentarea studiului, a ţinut să spună că de multe ori faptele de mare violenţă comise reprezintă clar dovada unui eşec al mecanismelor de reglare ale societăţii. „Prea multă permisivitate, prea mult dezinteres faţă de ceea ce i se întâmplă celui de lângă tine au de multe ori consecinţe tragice. De aceea este foarte importantă în această campanie implicarea bisericii. Ar trebui să înţelegem că toţi suntem legaţi unul de celălalt, de aceea intervenţia opiniei publice şi existenţa unei societăţi civile plus o familie sănătoasă sunt modalităţile de limitare a fenomenelor de mare violenţă”, a precizat  Bacalbaşa.

Statistica neagră a ultimilor 10 ani

478 de omoruri, tentative la omor şi lovituri cauzatoare de moarte au avut loc în judeţ în ultimii 10 ani: 56% - tentativele la omor, 38% - omoruri şi 6% - lovituri cauzatoare de moarte. 62% dintre cei care au comis astfel de fapte erau băuţi, unii chiar în stare avansată de ebrietate. Cel mai frecvent femeile sunt victimele omorurilor în familie, în timp ce bărbaţii sunt victime ale tentativelor de omor. 65% dintre infracţiuni au fost comise la ţară iar 80% dintre faptele violente comise în mediul urban s-au petrecut în municipiul Galaţi. Cartierele de pe raza secţiilor 3 şi 4 dar şi 10 comune gălăţene, este vorba de Pechea, Bereşti Meria, Iveşti, Matca, Măstăcani, Smârdan, Tuluceşti, Umbrăreşti , Fârţăneşti şi Munteni sunt locurile unde s-au comis cel mai frecvent aceste fapte. Ca şi interval orar, peste 58% din aceste fapte s-au comis la lăsarea întunericului iar 35% dintre ele chiar  între orele 8 şi 22, mai ales în a doua parte a acestui interval. În mediul urban se comit mai frecvent fapte de violenţă noaptea decât la ţară. Sâmbăta, duminica şi lunea au loc peste jumătate din faptele comise cu violenţă, la fel în lunile octombrie, iulie, septembrie şi mai puţin în februarie. Este vorba de intervale când există fie mai mult timp liber, fie mai mult alcool. 85% dintre autori sunt bărbaţi cu nivel zero sau mic de educaţie, fără slujbă sau cu slujbe gen cioban sau paznic şi care comit faptele pe fond de răzbunare sau/şi consum de alcool.


Articole înrudite