12 arestaţi preventiv, din cei 15 implicaţi în dosarul răfulielii mafiei fierului vechi de la Umbrăreşti, au intrat în refuz de hrană de la începutul lunii. Reamintim că în octombrie 2012 un bărbat a murit în urma unei bătăi şi a unui scandal în mijlocul şoselei din localitate. Între timp au fost şi condamnaţi în primă instanţă şi au primit ani grei de închisoare. Cei 12 arestaţi preventiv au adoptat această formă de protest tocmai din pricina condamnărilor primite, deoarece consideră că au fost trataţi toţi ca şi cum ar fi fost la fel de vinovaţi. Rudele şi avocaţii lor susţin că greviştii sunt nemulţumiţi de faptul că anchetatorii şi magistraţii le refuză dreptul la apărare şi nu sunt audiaţi toţi martorii solicitaţi de avocaţi. Rudele celor intraţi în greva foamei, printre care se numără Marius Cezar Dumitru, Ionuţ Avram, George Grădinaru, Valentin Leopa, Dănuţ Damaschin, Silviu Octavian Amăzăroaie (cei de care am reuşit noi să aflăm, chiar de la aceste rude), au spus că soţii sau fiii lor au decis să renunţe la hrană după ce au fost condamnaţi „la grămadă”.
„Soţul meu era la Combinat când s-a întâmplat totul. Dar l-au băgat şi pe el în asta. Mi-a spus să nu îi mai trimit pachete cu mâncare, că intră în grevă”, ne-a spus Ionela Avram, soţia lui Ionuţ Avram, condamnat la 16,5 ani închisoare. O altă rudă, o altă nemulţumire. „Fiul meu a recunoscut că a tras cu pistolul cu aer comprimat. Dar nu asta a fost cauza morţii. De ce l-au condamnat la atâţia ani de închisoare, că nu el a omorât?”, spunea Ionel Leopa, tatăl lui Valentin Leopa, condamnat la 17,5 ani de închisoare.
Avocaţii au fost informaţi de gestul clienţilor lor şi au încercat să îi convingă să nu în mai continue deoarece îşi pun sănătatea în pericol. „Nemulţumirea a apărut din cauza faptului că nu s-au disjuns cauzele. Eu i-am sfătuit să renunţe la această formă de protest”, a declarat Gigel Potrivitu, avocat în această cauză.
Medicii spun că după 20 de zile de grevă a foamei pot apărea modificări ireversibile ale stării de sănătate. „Pot să apară tot felul de dezechilibre în tot organismul, iniţial de natură hidro-electrolitică şi nu numai. După aceste prime zile de refuz al hranei apare reducerea periculoasă a glicemiei, hipoglicemia. E cu atât mai grav cu cât persoana în cauză nu are o rezervă de energie constituită din depozite adipoase. Mai repede se pot îmbolnăvi persoanele ce au o constituţie mai astenică, sunt mai slabe”, a declarat dr. Valentin Boldea.
Reprezentaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi au confirmat intrarea în refuz de hrană a 12 arestaţi preventiv. La nivelul Penitenciarului s-au luat toate măsurile impuse prin lege în astfel de situaţii. „Le este permanent monitorizată starea de sănătate, sunt consiliaţi şi sfătuiţi să renunţe la a nu mai primi hrană”, a precizat Simona Costache, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.