24 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Interes sau dezinteres pentru un loc de muncă?
Interes sau dezinteres pentru un loc de muncă?

Pentru a ocupa unul dintre cele 1.112 joburi puse la bătaie la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi care a fost găzduită de Universitatea „Dunărea de Jos” s-au prezentat vineri 920 de persoane, dintre care 720 absolvenţi ai unei forme de învăţământ şi 200 de persoane care nu aveau studii. Conform situaţiei centralizate de către conducerea AJOFM Galaţi, care a organizat acţiunea, au fost angajate pe loc 14 persoane, dintre care 7 cu studii medii şi 7 cu studii superioare. De asemenea, 332 de absolvenţi ai unei forme de învăţământ au fost selectaţi în vederea angajării ulterioare. La Bursa Locurilor de Muncă au fost prezenţi doar 100 de angajatori, care au pus la bătaie 1.112 locuri de joburi, dintre care 827 la Galaţi şi 285 la Tecuci. Numărul celor care au venit să îşi caute un loc de muncă nu poate fi considerat mare, dacă ţinem cont de faptul că în afară de miile de şomeri gălăţeni mai sunt 4.055 de persoane care au absolvit o formă de învăţământ anul acesta.
Chiar de la ora 9, când s-a dat startul acţiunii, gălăţenii, atât absolvenţi din acest an, dar şi persoane aflate de mai mult timp în căutarea unui loc de muncă, au trecut pragul holului Universităţii „Dunărea de Jos” în speranţa că îşi vor găsi un job. Mulţi dintre ei au lăsat CV-uri la mai multe standuri după ce au discutat cu reprezentanţii agenţilor economici prezenţi la bursă, în speranţa că astfel vor avea mai multe şanse de a fi angajaţi. Un astfel de exemplu este cel al lui Vasile Pintilie, care are 36 de ani şi care a terminat Facultatea de Metalurgie acum 6 ani. „Nu am unde să mă angajez ca inginer metalurg, aşa că am decis să îmi încerc şi eu norocul. Am lucrat în Italia 3 ani în construcţii, dar am decis să mă întorc acasă pentru că am un copil mic de crescut. Sper să îmi găsesc ceva de lucru în domeniul construcţiilor. Nevasta mea lucrează la un chioşc, nu are un salariu foarte mare şi avem noroc cu socrii care ne ajută. Dacă nu voi reuşi să găsesc un loc de muncă, o să încerc în continuare, pentru că avem cheltuieli mari şi viaţa este din ce în ce mai grea”, ne-a spus tânărul. Dacă Vasile Pintilie părea dispus să accepte un loc de muncă fără să pună prea multe condiţii, Marcela Sandu, care a terminat anul acesta Facultatea de Drept, ne-a declarat că dacă nu găseşte un post conform pregătirii sale şi plătit corespunzător, va mai aştepta până când va reuşi să îşi practice meseria în condiţii decente. „Sunt sceptică că îmi voi găsi un loc de muncă, mai ales că patronii cer să ai experienţă. Nu pot lucra nici pe 7 milioane de lei vechi după ce am învăţat atâţia ani şi de aceea m-am gândit să fac şi un curs de mediere. Aştept să găsesc o oportunitate pentru a lucra aşa cum îmi doresc”, ne-a declarat tânăra.
Cele mai solicitate standuri au fost ale firmelor care ofereau posturi de agent vânzări, muncitor, instalator, dar de asemenea au fost şi angajatori care au dorit să încadreze farmacişti, operatori de validare date, patiseri, bucătari, cameriste, lăcătuşi.
La bursa locurilor de muncă au fost puse la dispoziţie locuri de muncă destinate persoanelor cu studii superioare cum ar fi fi de farmacist, inginer de industrie alimentară sau inginer IT, ultima categorie de joburi fiind pusă la bătaie de Combinat. Cei de la Combinat doresc să angajeze ingineri IT, cărora le oferă salarii destul de substanţiale, însă potrivit surselor noastre acest lucru se întâmplă deoarece inginerii IT cu experienţă au plecat din fostul colos siderurgic în alte ţări unde primesc salarii mai mari.
La Tecuci, firmele participante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi au oferit posturi de instalator, dulgher, electrician, sudor, agent vânzări, consultant financiar.

Mediul rural, pepinieră de şomeri

Directorul general al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, a declarat că la nivelul judeţului Galaţi există 19.000 de persoane care nu au un loc de muncă, dintre care 15.000 locuiesc în mediul rural, iar dintre aceştia nu mai puţin de 14.000 pot fi consideraţi şomeri de lungă durată, adică trăiesc cu ajutorul Venitului Minim Garantat. Cezar Năstase a spus că numărul şomerilor nu va scădea în mediul rural dacă la ţară nu se vor înfiinţa capacităţi de producţie, iar salariile pe care le-ar putea primi cei care locuiesc la ţară sunt mici, nefiind motivante pentru ca aceştia să vină să lucreze la oraş, deoarece ar trebuie să plătească şi costurile cu naveta.  


Articole înrudite