20 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Curăţenie generală în Valea Oraşului. Echipele de muncitori curăţau străzile, iar fiecare locatar îşi curăţa cum putea casa. Chiar dacă în zonă străzile erau aproape curăţate, unii dintre localnicii zonei au acuzat muncitorii că fac şi mai rău, aruncând mâlul în canalizările abia decolmatate. „Uitaţi la ei cum aruncă mâlul în canalizare. O să se înfunde iar şi apoi vine apa de la ploaie şi iar ne inundă. Bătaie de joc, nu alta. Ne-am săturat, că după ce că au făcut canalizările proaste, dar au dat atâţia bani, acum le şi înfundă ei, nu ploaia. Dacă o ploua, ce ne facem? Iar vine apa peste noi”, spunea supărată Petrina Sârghie, o locatară de pe una dintre străzile inundate. Primăria Galaţi promisese că odată terminată staţia de pompare ISPA, oamenilor din vale nu le va mai intra apa în case. „S-o creadă ei. Aşa ne-au zis şi când au reparat canalizările, şi degeaba”, spunea sceptic Ion Garaşenco, un alt locar al cartierului inundat.

„Am dormit pe patul ud acoperit de celofan”

Curăţenia de după potop era cel mai greu de făcut în gospodăriile bătrânilor afectaţi de inundaţii. Asta pentru că bieţii oameni s-au săturat ca de o viaţă tot să dea în fiecare an apa afară din case. Şi acum scoseseră apa din case, dar totul era ud. „Noi n-am avut unde ne duce. Am dormit pe patul ud, acoperit cu celofan. Vai de noi. Ne-a udat aproape tot. Cel puţin parchetul acum îl scoatem la uscat, dar bun nu va mai fi. Iar o să avem igrasie şi mobilele mucegăite, de televizor nu mai vorbesc, că a luat apă. Ne-am săturat. Suntem bătrâni, nu mai putem. De la Primărie nu a venit nimeni să ne întrebe de sănătate şi de la canalizările lor ne-au inundat”, spuneau soţii Ion şi Petrina Sârghie. Câteva case mai încolo, la soţii Voicu, o altă pereche de bătrâni inundaţi, lucrurile stăteau şi mai rău. În casa lui Gheorghe şi a Zamfirei Voicu apa mai era încă în camere, iar mirosul dinăuntru le dădea mari bătăi de cap. Femeia plângea de supărare că iar li s-a făcut praf agoniseala, în timp ce soţul o privea resemnat sprijinindu-se pe cele două cârje. Cei doi dormiseră la copii şi se întorseseră ieri acasă.Toate hainele lor erau ude, la fel ca paturile şi electroacsnicele, iar în casă mirosea îngrozitor. În plus, au descoperit şi că un perete a crăpat. „Am muncit o viaţă ca din an în a an să ne intre apa în casă? A rezistat ea, dar acum văd că se crapă. Cine o să ne ajute? Primăria? Ei nu fac nimic, doar ne iau banii”, spunea plângând Zamfira Voicu.

Imunizaţi cu vaccin antitetanic, că antihepatitic nu e

Clorul împărţit din poartă în poartă de medicii şi asistenţii de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi părea a fi unica modalitate nu doar de dezinfectare a incintelor inundate, dar şi de luptă cu mirosul greu de mâl din case. „Împărţim substanţe dezinfectante şi învăţăm populaţia cum să le folosească, deoarece după inundaţii apare risc de boli infecţioase. Facem şi imunizări, deocamdată doar cu vaccin antitetanic, deoarece ştiţi care e situaţia deocamdată cu vaccinurile - antihepatitic nu avem”, spunea dr. Elena Vrabie, coordonatoarea echipelor Direcţiei de Sănătate Publică ce au umblat din casă în casă în cartierul inundat.
Oamenii sunt deja obişnuiţi cu asta. „Apoi mereu ne vaccinează, că la noi mereu vine apa. Suntem sătui de asta. O să dăm cu clorul pe care ni l-au dat, poate măcar mirosul se duce, că nici nu putem dormi noaptea de el”, spunea Maria Bineaţă. 400 kg de clor şi sute de vaccinuri au fost puse la dispoziţie locuitorilor de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Până vineri la ora 14 erau dezinfectate 100 de case, vaccinaţi 30 de adulţi şi şase copii. Duminică, un punct de vaccinare a fost deschis la Spitalul CF.


Articole înrudite