26 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lecţie de viaţă la Pedagogic
Lecţie de viaţă la Pedagogic

La Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi a avut loc luni o prezentare, în faţa liceenilor, a gălăţeanului Florin Mingireanu, în prezent cercetător la Agenţia Spaţială Română. Florin Mingireanu are 32 de ani şi este singurul gălăţean care, la doar 25 de ani, a ajuns să lucreze la NASA, după care a decis să se întoarcă în România. Florin a absolvit Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, liceul la care se afla în 1999, când a participat la programul de iniţiere în tehnologia aerospaţială "Forum Eurisy" şi la concursul internaţional de inginerie organizat de Utah State University. Lucrările sale l-au convins pe directorul laboratorului "Utah Space Dynamics" să îi asigure o bursă de cercetare la Caltech, SUA, în domeniul astrofizicii teoretice. Ulterior, Florin Mingireanu a absolvit Louisiana State University, cu specializarea Fizică, subspecializarea Astronomie. La 25 de ani a devenit colaborator al NASA şi doctorand la „Center for Computation and Technology" din Louisiana. A primit apoi un job în cadrul NASA, dar a renunţat la el pentru a se întoarce în România. În prezent, Florin Mingireanu este cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română. La întâlnirea de luni, cu liceenii gălăţeni, Florin le-a povestit acestora despre ce presupune munca în domeniul său şi le-a prezentat şi două filme cu imagini ale globului realizate la mare altitudine, imagini efectuate de drone realizate la Agenţia Spaţială Română. 

“Este vorba despre echipamente exclusiv româneşti, nu de imagini de pe Google Earth”, a spus Florin, prezentându-le liceenilor cum arată România văzută de la altitudinea de peste 30.000 de metri (30 km), dar şi cum arată, filmată de la o astfel de altitudine, eclipsa totală de soare, înregistrare efectuată în 2012 în Australia. 

“Orice om este patriot într-o oarecare măsură, depinzând de culorile streagului sub care s-a născut, dar, pragmatic, m-am întors pentru că am simţit că se poate face treabă aici şi că există o cale de dezvoltare, în domeniul aerospaţial”, spune, modest, Florin.

Lecţia sa de viaţă a fost prezentată liceenilor pentru că “Este foarte important să-i motivăm şi pe elevii noştri să încerce să-şi atingă scopurile, obiectivele, dar în acelaşi timp să îi aducem înapoi în ţară, pentru că avem nevoie de specialişti, avem nevoie de oameni dedicaţi profesiei lor. Pentru tineri, astfel de poveşti de succes sunt inspiraţionale”, după cum a spus Andra Ionescu, directoarea Colegiului Naţional „Costache Negri”, precizând că “din păcate, cam 30% din elevii noştri urmează o facultate în străinătate, după care nu se mai întorc în România”.  

“Mi s-a părut foarte interesantă povestea sa, mai ales că mă pasionează domeniul tehnic. Toate datele pe care le-a prezentat mi se par uluitoare... până unde au reuşit să ajungă acest om! Mi-aş dori să fiu în locul lui şi mă gândesc pe viitor să mă axez pe acest domeniu”, a spus Andrei Coroiu, elev la Pedagogic.


Articole înrudite