În această dimineaţă, în faţa Palatului de Justiţie Galaţi, un grup de gălăţeni au protestat pentru a determina judecătorii din Galaţi să semneze un memoriu prin care se opun modificării legilor justiţiei, propuse de ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Protestatarii şi-au arătat şi susţinerea faţă de judecătorii care au semnat deja memoriul printr-un afiş pe care au scris "3500 MULŢUMIM".
"Sunt peste 3500 de judecători care au semnat un memoriu împotriva modificărilor pe legile justiţiei pe care vrea să le introducă acum Tudorel Toader, noi susţinem şi încurajăm să semneze şi ceilalţi. Sunt bineînţeles şi judecători din Galaţi care au semnat", spune Sanda Hristudor, protestatară.
Protestul este unul la nivel naţional, având loc în acelaşi timp acţiuni în fata tribunalelor din mai multe oraşe. "Este o organizare la nivel de ţară a grupurilor societăţilor civile. Se organizează în mai multe oraşe precum Bucureşti, Iaşi, Constanta, Craiova, Arad, în acelaşi timp, în faţa tribunalelor din localităţile respective", spune Sanda Hristudor.
Teama gălăţenilor care s-au adunat în această dimineaţă în faţa Tribunalului Galaţi este ca justiţia să nu ajungă să fie controlată politic. "Suntem cetăţeni ai oraşului Galaţi, interesaţi ca lucrurile să meargă bine şi să susţinem pe cei care vor să fie bine. Nu vrem ca justiţia să ajungă controlată politic", spun aceştia.
Unii au făcut şi mici sacrificii pentru a ajunge în această dimineaţă în faţa tribunalului pentru că, potrivit unei protestatare, este foarte important. "Suntem un grup de oameni care ne-am adunat, am luat legătura unii cu alţii pe Facebook. Unii mai sunt la muncă, eu de exemplu mi-am luat o zi din concendiu ca să pot veni aici, este foarte important", spune Sanda Hristudor.
Printre cele mai importante schimbări pe care Tudorel Toader vrea să le impună se numără eliminarea preşedintelui României din schema de numire a procurorului general, procurorului şef al DNA şi cel al DIICOT, mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, înfiinţarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraţilor sau răspunderea materială obligatorie în cazul magistraţilor care dau decizii greşite din reavoinţă sau neglijenţă.