Ca urmare a faptului că Galaţiul va rămâne fără apă caldă şi căldură până – în cel mai bun caz (!) – la toamnă, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, le-a cerut consilierilor locali declararea situaţiei de urgenţă în termoficare şi aprobarea preluării în administrarea municipalităţii, de la Guvern, a producătorului local de agent termic, SC Electrocentrale. Decizia urmează se dezbată şi, eventual, să se aprobe, luni, în cadrul unei şedinţe extrordinare de Consiliu Local. Aceasta este, după părerea primarului Marius Stan, soluţia alternativă pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie.
Conform unui comunicat de presă al SC Electrocentrale, de la 1 aprilie oraşului nu i se va mai livra agent termic, măsură care se va prelungi până la 30.90.2015. Decizia CET a fost luată pentru diminuarea pierderilor şi ca urmare a faptului că societatea, aflată în insolvenţă, nu a reuşit să-şi achite datoriile către furnizorul de combustibil (gaze naturale), SNGN Romgaz Mediaş, fapt care a condus la sistarea furnizării de gaze naturale. SC Electrocentrale a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor de 50,6 milioane de lei pe care le are de recuperate de la societatea locală de distribuire a agentului termic, SC Apaterm, societate aflată în faliment.
“Prin prezentul comunicat, vă informăm că Electrocentrale Galaţi SA-în insolvenţă se confruntă cu dificultăţi financiare generate de restanţele mari la plată ale distribuitorului local de energie termică, Apaterm SA Galaţi, înregistrate către societatea noastră, în valoare de 50,6 milioane lei la data de 24.03.2015, din activitatea curentă derulată pe parcursul reorganizării sale, la care se va adăugă contravaloarea energiei termice livrate în cursul lunii martie 2015, precum şi de anularea creanţei de 339 milioane lei de la masa credală. Din acest motiv, societatea noastră nu a reuşit să obţină nici măcar fondurile necesare achitării către SNGN Romgaz SA Mediaş a contravalorii gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015, în sumă de 22,4 milioane lei, cu scadenţă în data de 27.03.2015. Precizăm că, în cadrul Adunării Creditorilor Electrocentrale Galaţi SA din data de 25.03.2015, SNGN Romgaz SA (care reprezintă 88,393% din masa credală cu drept de vot), prin adresa nr. 9327/24.03.2015 ne-a comunicat faptul că «nu aprobă strategia de funcţionare a Electrocentrale Galaţi pentru anul 2015 în nici una din cele 3 variante propuse, atât timp cât rezultatul activităţii economice reprezintă pierdere care, într-un fel sau altul, se va răsfrânge şi asupra datoriei înregistrate de Electrocentrale Galaţi SA faţă de Romgaz în sensul creşterii acesteia, iar neachitarea la scadenţă a obligaţiilor contractuale o să aibă drept consecinţă sistarea livrarilor de gaze naturale cu efectul încetării activităţii societăţii Electrocentrale Galati SA». În contextul în care societatea se află în insolvenţă iar începând cu 01.04.2015 încetează valabilitatea contractelor de vânzare energie termică sub formă de abur şi apă demineralizată încheiate cu consumatorul industrial Arcelor Mittal, Electrocentrale Galaţi SA-în insolvenţă optează pentru varianta cu pierderi minime în vederea rentabilizării societăţii, respectiv întreruperea activităţii de producere a energiei electrice şi termice şi implicit a livrării energiei termice în perioada 01.04.2015 - 30.09.2015 şi reluarea activităţii începând cu 1 octombrie 2015. Această variantă conduce la reducerea pierderilor financiare cu circa 30 milioane lei faţă de varianta de funcţionare continuă şi în regim de vară cu agregatele energetice deţinute în prezent. În perioada imediat următoare, administratorul special va lua toate măsurile pentru elaborarea/alegerea unei strategii de funcţionare care să permită rentabilizarea/ieşirea din starea de insolvenţă a Electrocentrale Galaţi SA, inclusiv va adopta măsurile privind emiterea deciziei de intrare în şomaj tehnic (regim de aşteptare) a tuturor salariaţilor societăţii pe o durată de 40 de zile lucrătoare în perioada aprilie – septembrie 2015. Autorităţile administraţiei publice locale au fost informate despre toate aceste aspecte şi împreună am convenit faptul că, în perioada imediat următoare, vom semna un protocol pentru:
- realizarea unei noi investiţii: C.A.F. de 20 Gcal/h amplasat în Ţiglina II Galaţi astfel încât începând cu regimul de vară 2016 producerea energiei termice în sistemul centralizat să se realizeze de această capacitate cu pierderi reduse faţă de agregatele actuale fapt care va conduce la reducerea pierderilor finciare în regimul de vară
- asocierea noastră/înfiinţarea unei societăţi comune, integrate de producere energie termică, transport, furnizare şi distribuţie care să conducă la eficientizarea activităţii şi a majorării gradului de încasare a contravalorii energiei termice de la populaţie.
Necesitatea semnării unui protocol privind investiţia pentru regimul de vară şi noua societate integrată este susţinută în plus şi de deschiderea procedurii de faliment a distribuitorului local de energie termică Apaterm SA Galaţi conform Sentinţei Civile intermediară nr. 18/15.01.2015 pronunţată de către Tribunalul Galaţi, sentinţă rămasă irevocabilă prin Hotărârea nr. 71/25.03.2015 a Curţii de Apel Galaţi.
Pe această cale mulţumim populaţiei şi consumatorilor de energie termică bun-platnici racordaţi la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică din municipiul Galaţi pentru înţelegere şi susţinere în această perioadă, cărora le transmitem că, vom depune toate eforturile pentru ca această situaţie să nu se mai repete şi în vara următoare şi facem apel către populaţia care înregistrează restanţe la plata energiei termice livrate să susţină această strategie prin plăţi, fără de care nici un efort al societăţii Electrocentrale Galaţi SA-în insolvenţă nu poate fi concretizat”, informează, printr-un comunicat de presă, administratorul special al CET, Sinan Mustafa.
Ce presupune situaţia de urgenţă în termoficare?
Potrivit explicaţiilor edilului şef, dacă aleşii locali vor fi de acord cu declararea situaţiei de urgenţă, în baza acestei situaţii, se va putea încredinţa direct unei firme managementul societăţii de termoficare a oraşului, lucru pentru care municipalitatea va cere, de la Guvern, preluarea în administrarea locală a SC Electrocentrale. Această unitate ar urma să funcţioneze într-o nouă firmă, care să reunească şi serviciul de distribuţie a agentului termic şi cel de încasare a facturilor de la populaţie. O astfel de nouă firmă ar putea salva termoficarea oraşului, crede primarul, precizând că managementul acestei noi firme va fi unul privat şi apolitic. Dacă CL Galaţi va aproba, de principiu, preluarea în administrare locală a Electrocentrale, urmează ca această decizie să fie înaintă Guvernului, de la care primarul Marius Stan aşteaptă ajutor, în sensul preluării CET fără datoriile istorice (de 50 de milioane de lei), ci doar cu datoriile curente, către Romgaz.
„Vrem constatarea situaţiei de urgenţă în care se află sistemul de termificare centralizat. Datorită faptului că Romgaz a sistat furnizarea de gaze către CET, nu mai poate produce agentul termic, lucru care duce la imposibilitatea alimentării cu apă caldă şi căldură în oraş, o situaţie foarte gravă, dramatică. Avem copii, bătrâni... Starea de urgenţă dă posibilitatea, fără a mai urma proceduri consacrate (precum licitaţia, care durează luni de zile) să încredinţezi direct managementul producerii, distribuţiei şi încasării facturilor. Noi acum suntem în situaţia în care producţia nu ne aparţine. Sper să obţinem acordul CL. Avem acordul de principiu al premierului de a prela CET, putem să-l preluăm pe zero lei, dar grevat de datoriile către Romgaz. Vom avea discuţii ca Guvernul să-şi asume eşalonat această datorie - şi avem speranţe - noi putând să-l preluăm fără datorii, urmând ca în paralel cu resuscitatea sistemului centralizat de termie să implementăm acea strategie de termie pe care ne-am propus-o, cu cele trei motoare în interiorul oraşului”, a declarat primarul Marius Stan.
Întrebat ce garanţie vom avea că o astfel de firmă – cu producere şi distribuţie de agent termic – va funcţiona, de vreme ce două firme similare – Apaterm şi CET – nu au reuşit, primarul a răspuns: “Avem exemplu de la alţii - Iaşiul, care funcţionează pe acest sistem. Cred că odată ce degrevăm înteregul sistem de factorul politic, care a contat foarte mult în managementul celor două întreprinderi, cred că nişte profesionişti adevăraţi, în urma unui management, vor putea să-l ţină în viaţă”. Primarul a adăugat că firma va avea un management privat şi că rău platnicii nu vor mai fi toleraţi, dar nici administratorii care plătesc după bunul lor plac: “O firmă privată, cu specialişti, nu cu numiri politice. Cât priveşte populaţia, măsurile coercitive pe care le vor lua vor creşte nivelul încasărilor. Evident, se va implementa şi sistemul de contract individual. În plus, vom implementa un soft în toate asociaţiile, să aflăm în timp real încasările şi pe ce segment se duc ele - pe energie, termie, apă etc”.