19 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În organigrama teatrului aprobată de Consiliul Local se regăsesc doar 37 din totalul celor 204 angajaţi, cei care vor pleca din teatru urmând să fie preluaţi de o fundaţie a municipalităţii, conform asigurărilor venite în repetate rânduri de la vârful municipalităţii. Cu toate acestea, Florin Melinte, directorul teatrului, ţine să se despartă de foştii săi colegi în aceiaşi termeni în care s-a şi lucrat, drept pentru care îi ameninţă pe aceştia că nu vor face parte din efectivul angajaţilor ce vor fi preluaţi de fundaţie, iar din 20 octombrie îşi vor pierde serviciile. La rece, cifrele seci arată că în cadrul teatrului vor rămâne 37 de persoane, 116 vor fi preluate de fundaţie iar 51 vor fi trimise în şomaj. Printre cei ameninţaţi să intre în şomaj se află persoane care mai au puţini ani până la pensionare. Artiştii povestesc, îngroziţi de ziua de mâine, că Melinte le-ar fi prezentat preavize unora dintre ei, pentru ca altora să le pună în faţă contracte de muncă fictive între ei şi fundaţie, prin care li se ofereau salarii triple faţă de cele obţinute de la teatru. Unii au refuzat să semneze acele contracte, întrebându-se ce îl legitimează pe Melinte să poarte negocierile de angajare, dat fiind că respectiva fundaţie va fi coordonată de la nivelul municipalităţii. Vineri, artiştii au decis să înainteze un memoriu (semnat de o parte dintre angajaţi) Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local, primarului şi viceprimarului PSD, precum şi prefectului, pentru a găsi undeva mâna salvatoare. În memoriu se arată: „Am primit cu toţii preavize de concediere care conţineau o serie de prevederi legate de obligativităţi ale angajatorului. Acestea au fost încălcate, noi fiind excluşi din instituţie şi anunţaţi că nu mai avem loc la Fundaţia Andriana Juventus”.
Cu salarii foarte mici, familiile celor de la muzical se confruntă cu diverse probleme, reprezentând adevărate drame sociale. În speranţa că îşi vor păstra locurile de muncă, aceştia au încercat ani la rând să nu intre în colimatoriul directorului, iar acum povestesc despre tăierile de salariu pe care le suportau atunci când se învoiau pentru a rezolva o problemă urgentă de familie; că nu primeau la timp adeverinţe de salarizare necesare la medicul de familie, atunci când se îmbolnăveau; accesul în teatru similar unei instituţii militarizate; accesul la director permis numai câtorva persoane, prin verificare digitală; distribuirea în piese preferenţială, a numai câtorva persoane agreate. Acum, după ameninţările directorului privind pierderea oricărei perspective de a lucra, artiştii văd că nu mai au nimic de pierdut şi declară că lucrează într-o atmosferă care nu are nicio legătură cu actul creator ori care să faciliteze creaţia, fiind „permanent terorizaţi şi ameninţaţi de directorul teatrului”. Cu privirile în gol, artiştii exprimă situaţia muzicalului gălăţean: „Artişti de mare valoare au plecat cu mulţi ani în urmă de la noi. Ne-a distrus teatrul!”.
Încercarea de a obţine sprijinul autorităţilor a început cu stângul vineri, când de la municipalitate nu au reuşit să obţină decât uşi bine păzite de poliţiştii comunitari, edilii aflându-se în deplasarea pentru congresul PSD. Totuşi, în aceeaşi zi, Tribunalul Galaţi decidea suspendarea hotărârii Consiliului Local privind aprobarea noii organigrame a teatrului. Acest fapt va readuce pe masa Consiliului Local problema angajaţilor muzicalului.


Articole înrudite