VIDEO: La un pas de o explozie generată de azotatul de amoniu, în localitatea Vlădeşti Recomandat

 
Luni, 10 August 2020 12:38
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La Vlădeşti se putea întâmpla o tragedie de proporţii dacă poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase nu depistau la timp 35.000 kg de azotat de amoniu (nitrat de amoniu) depozitat în condiţii improprii şi care oricând putea să explodeze, aşa cum s-a întâmplat în Beirut (Citeşte articolul ”Cauza exploziilor de la Beirut: Nitratul de amoniu
Nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu), substanţa care a produs explozia uriaşă din Beirut, este un îngrăşământ chimic, dar şi o subtanţă componentă a explozibililor. Se obţine prin reacţia de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrăşămintele naturale azotate, deoarece este o sursă excelentă de azot pentru plante. Este, de asemenea, o componentă a unor explozivi ca faimosul TNT, dar şi ANFO,  nitrat de glicerină, TORPEX etc. Azotatul de amoniu poate exploda dacă se supraîncălzeşte, de aceea este şi folosit la producerea substanţelor explozibile - iar ca îngrăşământ, e utilizat numai sub formă de amestec cu alte substanţe.

În acest context, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în data de 07 august 2020), au efectuat un control la punctul de lucru a unei societăţi comerciale, din localitatea Vlădeşti, ocazie cu care, într-o magazie, a fost găsită cantitatea de 2 kg de insecticid, produs clasificat ”foarte toxic”, deţinută ilegal şi 73 l produse de protecţia plantelor, expirate, faţă de care administratorul societăţii nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată. Cu ocazia aceluiaşi control, poliţiştii au găsit şi cantitatea de 35.000 kg azotat de amoniu, depozitat în condiţii improprii. Sacii stăteau în soare (vezi foto/video) riscând să explodeze oricând din cauza supraîncălzirii.
Ca urmare, administratorul societăţii este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de produse şi substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu