19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Finalizare proiect “Îmbunătățirea conexiunii feroviare a Portului Bazinul Nou – Lucrari de extindere a        liniilor cu ecartament larg din dana 47 până în dana 53 - Înființare Linie ferată industrială (LFI)“1 CL PBN”
Finalizare proiect “Îmbunătățirea conexiunii feroviare a Portului Bazinul Nou – Lucrari de extindere a liniilor cu ecartament larg din dana 47 până în dana 53 - Înființare Linie ferată industrială (LFI)“1 CL PBN”

În luna Decembrie 2023 se finalizează implementarea proiectului “Îmbunătățirea conexiunii feroviare a Portului Bazinul Nou –  Lucrări de extindere a liniilor cu ecartament larg din dana 47 până în dana 53 - Înființare Linie ferată industrială (LFI)“1 CL PBN”, cod SMIS 160452,  cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axei prioritare  nr. 1. „Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului”, Obiectiv specific nr. 1.3 „Creșterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor situate pe rețeaua TEN-T centrală”.

 

Proiectul face parte din portofoliul de proiecte Solidarity LANES asumat de statul roman in demersul CE de a asigura deblocarea culoarelor de tranzit pentru bunurile esentiale destinate Ucrainei.

 

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 14 luni, respectiv in perioada Noiembrie 2022 – Decembrie 2023.

 

Obiectivul general al proiectului - extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg care va conduce la creşterea capacităţii operaţionale a Portului Galaţi prin reducerea timpilor de încărcare/ descarcare a vagoanelor de marfă cu ecartament larg.

 

Implementarea proiectului s-a realizat in baza Acordului de Parteneriat incheiat intre:

 • Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime S.A. Galați, -Lider de Parteneriat
 • REGIA AUTONOMA ADMINISTRATIA ZONEI LIBERE GALATI, Partenerul 2
 • PBN LOGISTICS S.A. Galați, Partenerul 3

 

Beneficiari:

 • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CN APDM SA în calitate de concesionar al infrastructurii portuare aferente obiectivului de investiții;
 • Unitatea administrativ-teritorială a municipiului Galati, prin RA AZL Galati in calitate de administrator al infrastructurii portuare aferente obiectivului de investitii;
 • PBN LOGISTICS S.A. Galați, ca urmare a contributiei financiare din surse proprii

 

Prin realizarea lucrărilor prevăzute în investiţia publică se ating următoarele obiective:

 • Dezvoltarea Portului Galati, in special a Portului Bazinul Nou, ca centru de creștere economica a Regiunilor de dezvoltare Sud-Est și Nord-Est precum si conectarea economica cu Republica Moldova si Ucraina,avand in vedere evolutia situatiei generate de conflictul militar din zona Marii Negre;
 • Conectarea Ucrainei si Republicii Moldova prin intermediul Portului Galati la sistemul de transport multimodal de pe Dunarea Superioara, inclusiv accesul pe fluviul Rhin;
 • Cresterea Volumului de Trafic in sistem multimodal, mai specific pe tipul de transport cale ferată;
 • Reducerea impactului asupra Mediului

 

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.148.327,69 lei din care valoarea eligibila a fost de  7.443.758,19 lei, respectiv 6.327.194,45 lei Fondul de Coeziune  și 1.116.563,73 lei cofinanțare.

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Cod SMIS: 2014+: 160452

 

Date de Contact: Costea Marcela – Daniela, Director General, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Gabriela David, Manager Proiect,  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Articole înrudite