18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fonduri europene pentru SOLATIC - Aplicaţia online pentru proprietarii de sere
Fonduri europene pentru SOLATIC - Aplicaţia online pentru proprietarii de sere
SC Topalis Engineering SRL în parteneriat cu SC UCERG SRL a organizat pe data de 13 septembrie 2017 deschidere a proiectului “Sistem integrat TIC, accesibil, pentru controlul microclimatului, optimizarea inteligentă a producţiei şi consumului de apă şi substanţe nutritive, în vederea creşterii competitivităţii economice a producătorilor agricoli – SOLATIC”.
Proiectul este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (AMPOC), prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionle în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Competitivitate (OIPSI). În cadrul acestui proiect se doreşte crearea şi dezvoltarea unui sistem TIC integrat, versatil accesibil, pentru controlul microclimatului, optimizarea inteligentă a producţiei şi a consumului de apă şi substanţe nutritive, în vederea creşterii competitivităţii economice a producătorilor agricoli - proprietari de sere de mici dimensiuni şi de solarii, şi reducerea efectului activităţii acestora asupra mediului – SOLATIC. Prin acest sistem se va face trecerea de la forma de agricultură tradiţională, bazată pe observaţia şi experienţa cultivatorului, la o formă specializată asistată prin mijloace de calcul şi algoritmi software. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 10 de producatori agricoli înregistraţi, posesori de exploataţii agricole protejate (solarii) de pe raza judeţului Galaţi care vor beneficia direct de rezultatele proiectului prin testarea produsului, precum şi solicitantul, partenererul proiectului şi clusterul în cadrul caruia se dezvoltă.
SOLATIC va aduce îmbunătăţiri semnificative agriculturii practicate în sistem intensiv de către micii fermieri prin optimizarea consumului de substanţe chimice şi fertilizatori, reducerea poluării solului şi apelor subterane, reducerea consumului de apă şi energie, reducerea costurilor asociate tratamentelor fito-sanitare. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.872.723,01 RON, din care AMPOC acordă o finanţare nerambursabilă în sumă maximă de 2.234.859,78  RON.

Articole înrudite