18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alianţa Beijing - Berlin îngrijorează Europa şi SUA
Alianţa Beijing - Berlin îngrijorează Europa şi SUA
"Avem relaţii impecabile şi purtăm un dialog sincer şi onest. Când made in China va fi echivalent cu made in Germany, cuplul nostru va fi unul de vis". Cuvintele premierului Li Keqiang, după întâlnirea lui cu Angela Merkel la Berlin, nu ar fi putut fi mai clare, se arată într-un articol din La Repubblica.
După "Kindia", mai exact colaborarea dintre China şi India, se naşte acum şi "Kirmania", o colaborare strategică fără precedent între cele două ţări. După cum observă surse germane, vizita lui Li la Berlin marchează un punct de cotitură.
Relaţiile economice bilaterale - au subliniat atât "cea mai puternică femeie din lume", cât şi premierul chinez - se află într-un punct excelent. Vizita s-a încheiat cu 17 acorduri, printre care şi construirea unei fabrici Volkswagen şi constituirea a două holdinguri cu colosul chimic Basf. De altfel, această companie nu ezită să investească în regiunea Sinsiang pe care multe firme occidentale o consideră cu risc ridicat.
Şi asta nu e tot: Berlinul a confirmat dezacordul său radical faţă de propunerea Bruxelles-ului de a impune sancţiuni împotriva producătorilor chinezi de instalaţii fotovoltaice. "Noi preferăm colaborarea", spun germanii, ignorând reclamaţiile făcute de Comisia Europeană cum că chinezii practică preţuri de "dumping".
Alte acorduri încheiate între cele două părţi cuprind colaborarea ştiinţifică chiar şi în domenii sensibile, înmulţirea schimburilor culturale, consolidarea colaborării între universităţile de vârf din cele două ţări, precum şi creşterea numărului de cursuri de limba chineză şi limba germană. "Este vorba de o relaţie specială, pe care dorim să o dezvoltăm încă şi mai mult", comentează surse din Republica Populară.
În Europa niciun lider nu are pentru chinezi importanţa pe care o are Angela Merkel, spun aceleaşi surse. Germania Angelei Merkel are însă şi un rol-cheie în viziunea lor geopolitică şi geostrategică. Beijingul învaţă de la Berlin nu numai cum să-şi exercite rolul pe un continent, ci şi cum să construiască relaţii speciale cu competitorii săi. China a privit, de exemplu, cu mult interes "nu"-ul dat Statelor Unite de către guvernul german în problema intervenţiei în Libia. Modul sincer, limpede, dar şi discret cu care Merkel tratează problema drepturilor omului şi cazurile individuale precum cel al lui Ai Weiwei ajută încă şi mai mult la crearea unui climat de încredere reciprocă. Este relevant faptul că în această săptămână, cancelarei i-au fost transmise semnale pozitive şi din partea fostului cancelar Helmut Schmidt, care este alergic la orice presiune cu privire la drepturile omului...


Articole înrudite