04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de măsuri pentru creşterea nivelului de pregătire al Europei împotriva dezastrelor naturale şi a celor provocate de om, printre care şi acordarea de finanţare statelor, pentru a le ajuta să-şi consolideze capacităţile şi să ia măsuri.
Pachetul de măsuri constă într-o Strategie UE privind adaptarea la schimbările climatice, care stabileşte un cadru şi mecanisme pentru creşterea nivelului de pregătire al UE pentru impacturile climatice actuale şi viitoare, dar şi o Carte verde privind asigurările în contextul dezastrelor naturale şi al celor provocate de om.
Strategia se concentrează asupra a trei obiective cheie, primul fiind promovarea luării de măsuri de către statele membre.
"Comisia va încuraja toate statele membre să adopte strategii de adaptare cuprinzătoare (în prezent, 15 state membre au strategii) şi va oferi finanţare pentru a le ajuta să-şi consolideze capacităţile de adaptare şi să ia măsuri. De asemenea, Comisia va sprijini adaptarea în marile oraşe prin lansarea unui angajament voluntar bazat pe iniţiativa Convenţia Primarilor", se arată într-un comunicat citat de Mediafax.
Cel de-al doilea obiectiv vizează măsuri de imunizare la schimbările climatice la nivelul UE, prin promovarea în şi mai mare măsură a adaptării în sectoare vulnerabile cheie, precum agricultura, pescuitul şi politica de coeziune, prin garantarea faptului că infrastructura Europei devine mai rezistentă şi prin promovarea încheierii de asigurări împotriva dezastrelor naturale şi a celor provocate de om.
Ultimul obiectiv se referă la luarea deciziilor în mai bună cunoştinţă de cauză, prin abordarea lacunelor de cunoştinţe în ceea ce priveşte adaptarea şi prin dezvoltarea ulterioară a Platformei europene pentru adaptarea la schimbările climatice (Climate-ADAPT), ca ghişeu unic pentru informaţiile privind adaptarea în Europa.
Strategia va promova creşterea economică durabilă, va stimula investiţiile rezistente la schimbările climatice şi va crea noi locuri de muncă, în special în sectoare precum construcţiile, gospodărirea apelor, asigurările, tehnologiile agricole şi gestionarea ecosistemelor.
"Estimările privind costurile şi beneficiile viitoare indică faptul că fiecare euro cheltuit pentru protejarea împotriva inundaţiilor ar evita şase euro de costuri generate de daune. Între 1980 şi 2011, inundaţiile au ucis peste 2.500 de persoane, au afectat peste 5,5 milioane de persoane şi au generat pierderi economice directe de peste 90 miliarde euro. Costul minim al neadaptării la schimbările climatice este estimat la 100 de miliarde EUR pe an în 2020 şi la 250 de miliarde euro în 2050 în întreaga UE", se mai arată în comunicat.
Cartea verde adresează întrebări referitoare la caracterul adecvat şi la disponibilitatea unor asigurări corespunzătoare împotriva dezastrelor. Obiectivul este de a creşte gradul de conştientizare şi de a evalua dacă măsurile la nivelul UE ar putea sau nu fi adecvate şi dacă ar oferi garanţia îmbunătăţirii pieţei asigurărilor împotriva dezastrelor în Uniunea Europeană.
Iniţiatorii precizează că acest proces va extinde, de asemenea, baza de cunoştinţe, va contribui la promovarea asigurărilor ca instrument de gestionare a dezastrelor şi va facilita, astfel, trecerea spre o cultură generală a prevenirii şi atenuării riscului de dezastre.
Comisia va organiza, în 29 aprilie, o conferinţă cu părţile interesate în ceea ce priveşte strategia, iar consultarea publică privind Cartea verde se va desfăşura până în 30 iunie 2013.
După examinarea reacţiilor primite, Comisia va stabili acţiunile subsecvente pe care le consideră a fi cele mai adecvate, care ar putea lua diverse forme, legislative şi nelegislative.

Articole înrudite